Aktuelnosti

Predstavnici klubova i udruženja bh. iseljenika sa područja njemačkih pokrajina Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz i Saarland na sastanku u GK BiH u Štutgartu

Generalni konzulat Bosne u Hercegovine u Štutgartu je dana 17. novembra 2010. godine, u prostorijama konzulata organizirao sastanak predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine koji djeluju na području njemačkih pokrajina Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz i Saarland.

Generalni konzulat Bosne u Hercegovine u Štutgartu je dana 17. novembra 2010. godine, u prostorijama konzulata organizirao sastanak predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine koji djeluju na području njemačkih pokrajina Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz i Saarland.  

Sastanku je prisustvovalo više od 40 predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine, kulturnih radnika i uspješnih privrednika iz Štutgarta, Sarbrikena, Ravensburga, Ulma, Heilbronna, Karlsdorfa, Lenningena, Karlsrua, Ludwigsburga, Sindelfingena i Mannheima. Tema sastanka bila je značaj aktivnosti bh. udruženja i aktivista BiH u dijaspori, mogućnost međusobne saradnje i zajedničkih projekata, saradnja sa vlastima u BiH i Generalnim konzulatom Bosne i Hercegovine u Štutgartu, organizovanje i rad dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu u iseljeništvu i prezentovanje projekata koje organizuju bh. udruženja.

Nakon informisanja prisutnih o aktivnostima GK BiH u Štutgartu od strane generalnog konzula g. Harisa Halilovića, prisutni su istakli veliki doprinos GK BiH u boljem organizovanju bh. dijaspore u ovim pokrajinama i podršci koju pružaju projektima i radu bh dopunskih škola, a naročito angažmanu na otvaranju bh dopunskih škola u Štutgartu i Ludvigsburgu.

Na ovom sastanku su predstavljeni projekti iz 2010. godini i planovi za 2011. godinu od strane KUD-a „Mladost“, „Mladi biseri“, SKD „Sveti Sava“, SKSK „Sloga“, BiH Initiative Deutschland e.V. i FK „Sarajevo“ iz Štutgarta, „Bosansko kolo“ iz Hajlbrona, „Bosna i Hercegovina“ i „Zam-Zam“ iz Ulma, IZ iz Ravensburga i Štutgarta, IKC BiH iz Sarbrikena. Prisutnima su svoj rad predstavili i uspješni biznismeni: Sead Graf Kozličić iz Sindelfingena, Sanela Sander, Fahrudin Umihanić, Ramiz Malkoč, dr. Ibrahim Džafić i Osman Džiho iz Štutgarta, braća Mirsad i Esad Puzić iz Sarbrikena, kao i sportista Amer Osmanhodžić iz Ulma.

Predstavnici udruženja i klubova su ukazali potrebu veće i intenzivnije saradnje između samih udruženja pa je predloženo formiranje krovne organizacije bh. dijaspore za pomenute tri njemačke pokrajine, kao i formiranje baze podataka koja bi sadržavala i podatke o uspješnim Bosancima i Hercegovcima.

Na kraju, generalni konzul Halilović je pozvao prisutne predstavnike bh. dijaspore da podrže manifestaciju „Sedmica BiH u Štutgartu“ koja će se održati od 25. novembra do 2. decembra 2010. godine, a koju pod pokroviteljstvom Grada Štutgart i Generalnog konzulata BiH organizuje Udruženje BiH Initiative Deutschland e.V.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore