Aktuelnosti

U Štutgartu održan sastanak predstavnika bh. dijaspore

U organizaciji Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Štutgartu je u subotu 26. februara 2011. godine održan sastanak predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine, koji djeluju na području Baden-Württemberga, Rheinland-Pfalza, Saarlanda i drugih pokrajina Savezne Republike Njemačke.

U organizaciji Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Štutgartu je u subotu 26. februara 2011. godine održan sastanak predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine, koji djeluju na području Baden-Württemberga, Rheinland-Pfalza, Saarlanda i drugih pokrajina Savezne Republike Njemačke.

Pozivu  Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Štutgartu odazvali su se predstavnici asocijacija svih naroda iz Bosne i Hercegovine koja djeluju u Njemačkoj, kao i rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka bila je značaj aktivnosti bh. udruženja i aktivista BiH u dijaspori, mogućnost međusobne saradnje i zajedničkih projekata, saradnja sa vlastima, organizovanje i rad dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu u iseljeništvu i prezentovanje projekata koje organizuju bh. udruženja u 2011. godini.

Sastanku je prisustvovalo više od 60 predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine, predstavnika bosanskih dopunskih škola, kulturnih radnika, džemata i uspješnih privrednika iz  Štutgarta, Sarbrikena, Ravensburga, Ulma, Heilbronna, Karlsdorfa, Lenningena, Karlsrua, Ludwigsburga, Sindelfingena, Mannheima, Philipsburga, Kircheim Tecka, Gepingena, Minhena i rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine -  Zaim Pašić, predsjednik, Desanka Delić  i Hasan Šehović, potpredsjednici i Anes Cerić, sekretar.


Sastanku su prisustvovali svi uposleni u Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Štutgartu: Haris Halilović, generalni konzul, Milorad Lojović, konzul, Sadika Mustagrudić, konzul, Boris Gerun i Selmo Eminić.

 Sastanak u Štutgartu otvorio je generalni konzul BiH Haris Halilović koji je prisutnima predstavio rad Generalnog konzulata ističući veliki angažman koji Generalni konzulat BiH u Štutgartu poklanja radu sa asocijacijama građana BiH u pokrajinama koje pokriva, posebno u oblastima kulturne, privredne, obrazovne i sportske djelatnosti i bosanskih dopunskih škola.


Zaim Pašić, Desanka Delić i Anes Cerić su prisutnima predstavili aktivnosti Svjetskog saveza dijaspore BiH, a Hasan Šehović rad Federacije bošnjačkih udruženja u Turskoj, ističući značaj privrednih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.





Nakon obraćanja članova rukovodstva krovne organizacije bh. dijaspore uslijedilo je predstavljanje projekata bh. udruženja u SR Njemačkoj. Na sastanku u Štutgartu je prezentovan ogroman potencijal bh. dijaspore, respektabilne aktivnosti pojedinih saveza, zajednica, udruženja, klubova i pojedinaca, značaj organizovanosti, potreba zajedničkih akcija i djelovanja.


Na sastanku su usvojeni sljedeći zaključci:

-         Da se neodložno pokrene procedura izmjene člana 4. i člana 17. Zakona o državljanstvu BiH, i da se ove odredbe zamijene na način da dvojno državljanstvo mogu imati svi građani BiH ukoliko im to dozvoljava zakon o državljanstvu države u kojoj žive;

-          Obzirom da je za sticanje njemačkog državljanstva neophodan ispis iz državljanstva matične države, predloženo je da se pokrene inicijativa prema njamačkim nadležnim instiucijama da razmotre mogućnost iznalaženja drugih povoljnijih rješenja;

-         Država BiH za 1.480.000 svojih državljana u svijetu konačno treba formirati ministarstvo dijaspore koje bi se bavilo svim aspektima dijaspore;

-         Dijaspora treba da bude zasebna izborna jedinica, a sistem registracije i glasanja državljana BiH koji žive u svijetu treba pojednostaviti;

-         Što prije treba pokrenuti inicijativu za potpisivanje bilateralnih sporazuma između SR Njemačke i BiH o radu državljana BiH u SR Njemačkoj za određene branše, za koje postoji obostrani interes;

-         Zatraženo je da Vjeća ministara Bosne i Hercegovine  implementira odluku o osnivanju Kulturno-informativnih centara BiH u inozemstvu, u zemljama sa većim brojem bh. dijaspore, koju je usvojilo 2003. godine, a iste godine potvrdilo i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore