Aktuelnosti

Udruženje građana Bosne i Hercegovine u Rimu od 18. do 31. marta 2011. godine sa partnerima u Italiji i BiH realizuje projekat “Ja, mi, oni – multikulturalni dijalog”

Projekat se realizuje u saradnji sa Opštinom Rim - uredom dodatnih savjetnika za strance koji žive u Rimu, Kulturnim domom u Goriciji, izdavačkom kućom Infinito edizioni i Udruženjem ljubitelja umjetnosti Brčko „ULJUB“.

Projekat se realizuje u saradnji sa Opštinom Rim - uredom dodatnih savjetnika za strance koji žive u Rimu, Kulturnim domom u Goriciji, izdavačkom kućom Infinito edizioni i Udruženjem ljubitelja umjetnosti Brčko „ULJUB“.

Ova manifestaciju kulturnog karaktera, koja se održava u Rimu od 18. do 31. marta 2011. Godine nastaviće se susretima sličnog karaktera u Bosni i Hercegovini u Brčkom, Tuzli i Gradačcu prezentacijom knjige “Naš put” autorice Enise Bukvić, uz saradnju sa društvom ULJUB, lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama.   

U okviru projekta organizovana je izložba slika bosanskohercegovačkih umjetnika i prezentacije knjiga bosanskohercegovačkih i italijanskih pisaca, kao i pisaca iz Slovenije. Nakon Rima susreti će se održati u Pjaćenci, Torinu, Goriciji, Novoj Gorici, Brčkom, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Jajcu, Maglaju, Gradačacu, Gračanici, Banjaluci, Kakanju, a u pripremi su i susreti u drugim gradovima BiH i Italije.  

U Rimu, u Museo Trastevere od 18. do 31. marta izložene su umjetničke slike Enesa Levića, Slavka Medunića, Ruže Gagulić, Lorete Dobrolo, Franka Zerjala i Aleksandra Pece. Tokom trajanja izložbe predviđena su dva susreta promocije kulture i književnosti bosansko-hercegovačkih pisaca koji žive u Italiji i italijanskih pisaca koji pišu o Bosni i Hercegovini uz saradnju sa izdavačkom kućom Infinito Edizioni.

Petnaestodnevni  “boravak umjetničkih djela” bosanskohercegovačkih umjetnika u Italiji, prezentacija knjiga koje na italijanskom jeziku pišu o Bosni i Hercegovini i italijanskih koje pišu o životu i kulturi u Bosni i Hecegovini, te učešće akademskih ličnosti,  koja će kroz svoja izlaganja istaknuti književno bogatstvo BiH, na najbolji način će promovisati bosanskohercegovačku kulturnu baštinu. 

Realizacija projekta “Ja, mi, oni”- multikukturalni dijalog” je započela decembra 2010. godine u blioteci “Villa Leopardi” u Rimu gdje su prezentirane knjige italijanskih pisaca koji pišu o Bosni i Hercegovini: Luca - e Leone i Paola Rumiza, priređena je i izložba fotogtafija grada Sarajeva, koje su djela mladih italijanskih fotografa: Domenika Rute i Simone Gizoni, a Frančeska Polombo je pjevala sevdalinku na originalnom jeziku.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore