Aktuelnosti

Promocija djela Ševke Kadrića, Mustafe Cice Arnautovića i Fahrudina Dine Avdibegovića u petak, 22. aprila 2011. godine u 16:00

Ševko Kadrić (www.sevko.se) predstavio je svoju novu zbirku eseja pod naslovom „Knjiga u ruci, ruka u knjizi“ (izdavač; Hamlet Forlag, Švedska, 2011. godine). Na naslovnoj strani knjige prikazan je stećak sa likom dosta Milutina.
 

Ševko Kadrić (www.sevko.se) predstavio je svoju novu zbirku eseja pod naslovom „Knjiga u ruci, ruka u knjizi“ (izdavač; Hamlet Forlag, Švedska, 2011. godine). Na naslovnoj strani knjige prikazan je stećak sa likom dosta Milutina. Kadrić je rekao da bosanski stećci predstavljaju neiscrpan izvor mudrosti. Naprimjer, dost Milutin drži uzdignutu knjigu. Značaj čitanja i razumijevanja je ogroman. Kadrić naglašava da postoje tri grijeha kada je u pitanju knjiga: prvi je ne znati čitati, drugi znati kako a ne čitati, a treći je čitati a ne razumijevati pročitano.

Kadrić je predstavio i novu zbirku poezije „Stope u krugu“ Mustafe Cice Arnautovića koji je, nažalost, bio spriječen da prisustvuje današnjoj promociji. Zbirka "Stope u krugu" sadrži poetska promišljanja prognanog pjesnika o svijetu. Svi oni koji su od zavičaja otkinuti su na svoj način raspršeni, a prognani pjesnici ponajviše.

Kadrić je predstavio i dansko-bosansko izdanje svoje knjige „Bogumili kao inspiracija“ (sa bosanskog na danski preveo Fahrudin Dino Avdibegović, izdavač: Hamlet Forlag Švedska, 2011.). Nakon švedskog i engleskog, priča o bosanskim bogumilima naći će tako put i do danskih čitalaca.

Prisutnima se obratio i mladi autor i prevodilac Fahrudin Dino Avdibegović. Rekao je da on piše vrlo sporo. Naprimjer, svojih trinaest priča pisao je desetak godina. Avdibegović je otišao iz BiH u Dansku kada je imao 14-15 godina. Jedan je od najmlađih autora u dijaspori koji su rođeni u BiH a njeguju maternji jezik svojim pisanim djelima. Ibrahim Osmanbašić, recenzent, predstavio je zbirku priča Fahrudina Dine Avdibegovića pod naslovom „Sjene izgubljenog vremena“ (izdavač: KNS, 2011.).



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore