Aktuelnosti

Promocija djela Enesa Topalovića u subotu, 23. aprila 2011. godine u 15:30

Enes Topalović rođen je 1963. godine u selu Bare, opština Goražde. Diplomirao je jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Trenutno živi i radi u norveškom gradu Bergen. Uz pedagoški, bavi se i književnim i novinarskim radom.
 

Enes Topalović rođen je 1963. godine u selu Bare, opština Goražde. Diplomirao je jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Trenutno živi i radi u norveškom gradu Bergen. Uz pedagoški, bavi se i književnim i novinarskim radom. Objavio je romane “Let kroz snove”, “Na kraju svega” i AMANet mreža”, zbirke pripovjedaka ”Šapat predaka” i ”Mrtva trka”, te zbirku poezije ”Govor iz bešike”. Koautor je zbirke poezije "Pod istim nebom". Član je norveškog Društva pisaca (Forfattersentrum). Dobitnik je sljedećih književnih nagrada i priznanja: Književna nagrada ”Srebrenica” za kratku priču (2006.), Književna nagrada ”Zija Dizdarević”, iICC Behar (SAD, 2008.), Priznanje Udruženja za kulturu Novo Sarajevo (KNS) (2009.). Norveška IK “Commentum” izdavač je Topalovićevih pripovijetki na norveškom jeziku.

Topalovićev tekst za roman “Na kraju svega” žiri za dodjelu književne nagrade V.B.Z. Zagreb uvrstio je u decembru 2010. godine među pet (od ukupno 106 prijavljenih) najboljih rukopisa. V.B.Z. Zagreb je u međuvremenu objavio ovaj roman, koji sam Topalović, u intervjuu koji je zabilježio Ševko Kadrić, jedan od promotora, predstavlja ovako:

”Roman ima dva glavna lika potpuno suprotnih karaktera, Kasima i Jakuba. Oba potiču iz istog jahorinskog sela, ali njihove sudbine - priče idu različitim meridijanima svijeta i zbivanja, da bi se ipak, nakon pola ljudskog vijeka, ... srele negdje na hladnom sjeveru zemljine lopte, haman kod Sjevernog pola, kod samog šarafa na globusu i, naravno, šta bi drugo do gledale u prošlost i nostalgično težile retrospekciji tj. povratku. Ali, nije moje da otkrivam tajne knjige. Čitalac je isto toliko umjetnik kao i pisac ako se nađe i prepozna u ovom mom labirintu meridijana i paralela spletenih u mrežu bosanskih sudbina...“

Mirsad Bećirbašić bio je promotor drugog ove godine objavljenog romana Enesa Topalovića „AMANet mreža“ (izdavač: TKD „Šahinpašić“ Sarajevo, 2011.).



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore