Aktuelnosti

Promocija djela Enise Bukvić u subotu, 23. aprila 2011. godine u 16:15

Bosansku verziju knjige proze pod naslovom „Naš put - multikulturalni identitet u BiH" Brčanke Enise Bukvić, koja živi u Rimu od 1987.godine, promovirale su autorica i njena prijateljica, bosanskohercegovačka dizajnerica sa rimskom adresom Aida Koroman.
 

Bosansku verziju knjige proze pod naslovom „Naš put - multikulturalni identitet u BiH" Brčanke Enise Bukvić, koja živi u Rimu od 1987.godine, promovirale su autorica i njena prijateljica, bosanskohercegovačka dizajnerica sa rimskom adresom Aida Koroman.

Knjiga je objavljena na talijanskom jeziku 2008. godine (izdavač: „Infinito Editione“) i imala je četrdesetak  promocija širom Italije. Recenzije su napisali Predrag Matvejević, Francesco De Filippo i prof. Mirko Pejanović.

Ilustracije su uradili brčanski slikar Enes Lević sa švedskom adresom (naslovna strana) i Slavko Medunić, slikar iz Brčkog (zadnja strana).

Koroman je navela da Enisa Bukvić nastavlja doprinositi promociji BiH u Italiji na sve moguće načine. Koroman je i sama u Enisinoj knjizi napisala tekst o bosanskoj kraljici Katarini Kosača, čiji višeslojni identitet predstavlja jedan od važnih simbola bh. identiteta. Grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača nalazi se u srcu Rima – u crkvi Santa Maria Ara Coeli.

Bukvić je rekla da je Predrag Matvejević bio taj koji ju je nagovorio da napiše ovu knjigu. Rekla da u Italiji živi već 23 godine i da vjerovatno nikada ne bi spoznala kakvo bogatstvo multikulturalnog naslijeđa je ponijela iz svoje domovine da nije došla živjeti u jedno prilično monokulturalno društvo. „Ja nosim Bosnu i Hercegovinu u sebi u svakom momentu i na neki način je predstavljam“, rekla je autorica. Dodala je da u Italiji trenutno živi sedam ili osam bh. pisaca koji objavljuju svoja djela na talijanskom jeziku i da su oni najbolji ambasadori BiH u toj zemlji. Bukvić je bila član Glavnog odbora Svjetskog saveza bh. dijaspore (kao predstavnica udruženja bh. dijaspore u Itgaliji) i na taj način je također pokušala doprinijeti povezivanju predstavnika bh. dijaspore u Italiji i šire. Na kraju je, nakon što je pročitala odlomke iz svoje knjige, naglasila, obraćajući se svim ljudima bh. porijekla u svijetu: „Treba samo da se uvezujemo!“.

Aida Koroman podijelila je s publikom lijepu vijest o uspjehu svoje revije visoke mode pod nazivom „Who is Slavic“ koja je nedavno održana na Siciliji.


 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore