Aktuelnosti

Promocija djela Emsure Hamzić i Safera Grbića, nedjelja 24.4.2011. godine

U nedjelju 24.4.2011. godine u 12:30 na Centralnoj bini Sajamske dvorane pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH književnica Emsura Hamzić, dobitnica Međunarodne nagrade za kreativnost ukrštanja kultura u 2009. Godini, promovirala je svoja djela. Moderator promocije je bio Ševko Kadrić.
 

U nedjelju 24.4.2011. godine u 12:30 na Centralnoj bini Sajamske dvorane pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH književnica Emsura Hamzić, dobitnica Međunarodne nagrade za kreativnost ukrštanja kultura u 2009. Godini, promovirala je svoja djela. Moderator promocije je bio Ševko Kadrić.

Emsura Hamzić, profesor književnosti i književnica, veći dio života provela je u Sarajevu. Do početka rata objavila je dvije zapažene knjige u "Svjetlosti", 1988. knjigu pjesama "Ugljevlje" koja je bila u najužem izboru za Brankovu nagradu

Zbirka poezije „Semiramidin vrt“ u izdanju Izdavačke kuće Orpheus iz Novog Sada, za kojoj je dodjeljena nagrada Brankovog kola „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za 2008.g. predstavlja četvrtu po redu knjigu pjesama ove autorice sa pregršt pjesama podjeljenih u 4 ciklusa: Obraćanje, Milosti u svemu, Semiramidin vrt i Samo da svane.

Njen roman "JABANA" objavljen je 2007. godine kod dva izdavača, u Narodnoj knjizi iz Beograda i Bosanskoj riječi iz Tuzle. Ova knjiga naišla je, također, na izuzetan odjek i odziv, kako čitalaca, tako i kritike. Kao i njene ranije knjige, i ovaj roman se našao u najužem izboru za prestižne nagrade kao što su Žensko pero (među pet autorki), za Međunarodnu nagradu “Meša Selimović” koja se dodjeljuje u Tuzli za najbolji roman napisan na prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, potom u izboru nekih članova žirija za Ninovu nagradu.

Autorica je najavila i knjige koje će se objaviti u ovoj godini „Smaragdni grad“, izdavač Dnevnik, Novi Sad i „Zlatna grana“ izdavač Orpheus, Novi Sad.

Nakon Emsure Hamzić predstavio nam se i mladi bh. pisac Sefer Grbić sa svojom drugom zbirkom pjesama „Prijestolonasljednikovićka“ u izdanju Izdavačke kuće Arte-Beograd, 2011. Djelo su promovirali Jusuf Jusufović, Jadranka Miličević iz fondacije „Cure“ i sam autor.

Ono što je zanimljivo za ovu zbirku pjesma je činjenica da sadržaj zbirke obuhvaća trideset tri (33) pjesme, recenziju Nure Bazdulj Hubijar i šest (6) kritika književnih kritičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Amerike.

Sefer Grbić je 2010. godine objavio prvu knjigu pjesama ''Noćnik čuvara Tešnja“, napisao scenarij za kazališnu predstavu ''Legenda o dervišu'', koju je i režirao na daskama Bosanskog amaterskog pozorišta Tešanj, te scenarij za radio dramu "Kudret voda".

Također, ovaj svestrani mladi umjetnik je predstavio 2009. godine i svoj ciklus slika pod nazivom ''Srebrenica'', posvećen obilježavanju petnaeste godišnjice genocida u Srebrenici.

Prodajom knjiga autor podržava rad fondacije ''Cure'' koje se bore za ženska prava u Bosni i Hercegovini.


 





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore