Aktuelnosti

Pobjednik 8. Svjetskog prvenstva bh. dijaspore u malom nogometu je ekipa SAD

Nakon dvodnevnog takmičarskog dijela 8. Svjetskog prvenstva bh. dijaspore u malom nogometu, koje je održano u Velikoj Kladuši, ekipa Sjedinjenih Američkih Država je zauzela prvo mjesto i pobjednik je ovogodišnjeg svjetskog prvenstva koje tradicionalno organizuje SSD BiH.

Nakon dvodnevnog takmičarskog dijela  8. Svjetskog prvenstva bh. dijaspore u malom nogometu,  koje je održano u Velikoj Kladuši,  ekipa Sjedinjenih Američkih Država je zauzela prvo mjesto i pobjednik je ovogodišnjeg svjetskog prvenstva koje tradicionalno organizuje SSD BiH.
 
Inače po prvi put, svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u malom fudbalu/nogometu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH, održano je u Bosni i Hercegovini. Veoma uspješan domaćin ovog 8. Svjetskog prvenstvo bh. dijaspore u malom fudbalu je bila Opština Velika Kladuša, koja je prepoznala značaj i potencijal dijaspore i koja je i putem ove manifestacije željela uspostaviti još čvršće veze s bosanskohercegovačkom dijasporom.
 
Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji bh. Dijaspore - eminentnom sportskom događaju učešće su uzele eprezentacije Bosanaca i Hercegovaca iz Amerike, Austrije, Belgije, Danske, Engleske, Holandije, Hrvatske, Italije, Kanade, Njemačke, Norveške, Republike Irske, Švedske, Švicarske i Slovenije.

Malonogometna reprezentacija bh. dijaspore iz SAD je u finalnoj utakmici u subotu, 21. maja, pobijedila reprezentaciju bh. dijaspore  iz Slovenije rezultatom  2:1, treće mjesto osvojila je reprezentacija bh. dijaspore  iz Norveške, koja je nakon izvođenja penala bila bolja od reprezentacije bh. dijaspore iz  Švedske rezultatom 5:4.
 
Istog dana u večernjim satima upriličena je svečana podjela medalja i pehara najuspješnijim među 15 reprezentacija  bh. dijaspore  uz  bogat kulturno-umjetnički program, a u nedjelju je odigrana revijalna - prijateljska utakmica na Gradskom stadionu u Velikoj Kladuši između reprezentacije bh. dijaspore SAD i Kanade i ekipe NK „Krajišnik“.

Članovi Glavnog odbora SSD BiH su iskoristiti boravak u Velikoj Kladuši za održavanje redovnog sastanka Glavnog odbora, i kontake sa domaćinima iz Unsko-sanskog kantona i Opštine Velika Kladuša. U  petak, prije svečanog otvaranja SP, u organizaciji SSD BiH  održan je i okrugli sto na tema „Odnos države Bosne i Hercegovine prema zahtjevima njene dijaspore“, na kom su pored članova Glavnog odbora SSD BiH, zvaničnika iz kantonalne i opštinske uprave učestvovali i predstavnici Sektora za iseljeništvo - Mitar Kovačević i Zlata Smajić.



Opšta ocjena je da je Velika Kladuša kao domaćin, gostima i takmičarima pružila tradicionalno krajiško gostoprimstvo i učinila sve da se osjećaju kao kod svoje kuće, a da je SSD BiH na ovaj način svoje aktivnosti približio građanima Bosne i Hercegovine, da je prvenstvo proteklo u duhu mladosti, sporta i druženja i stvaranja novih mostova saradnje između BiH i njene dijaspore te da i u buduće zaslužuje podršku Ministarstva.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore