Aktuelnosti

Predstavnici BHAAS-a Djenita Pašić i Adnan Karaiković u posjeti sektoru za iseljeništvo

Danas je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, u Sektoru za iseljeništvo održan sastanak sa predstavnicima Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) mr. Djenitom Pašić i gospodinom Adnanom Karaikovićem, tehničkim sekretarom BHAAAS-a u BiH

Danas je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, u Sektoru za iseljeništvo održan sastanak sa predstavnicima Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) mr. Djenitom Pašić i gospodinom Adnanom Karaikovićem, tehničkim sekretarom BHAAAS-a u BiH.  Sastanku su prisustvovale šefica Odsjeka za privrednu, obrazovnu i kulturnu saradnju Isma Stanić, viša stručna saradnica Aiša Telalović, te praktikantkinje sa Univerziteta u Grazu Fadila Tajić i Mediha Ohranović.
 
Tema sastanka bila je saradnja između Ministarstva i BHAAAS-a sa ciljem da se intenzivira kontakt sa bh. dijasporom u SAD-u. Na sastanku su se predstavili ciljevi i aktivnosti BHAAAS-a i Sektora za iseljeništvo, te razmijenile ideje o saradnji Ministarstva i BHAAAS-a.
Sastanak je održan, između ostalog, u povodu trećeg godišnjeg susreta „Dani BHAAAS-a u BiH“ koji će biti održan 13. i 14. oktobra 2011. u Zenici u saradnji sa Univerzitetom u Zenici i Općinom Zenica. Ove susrete BHAAAS svake godine organizuje u drugom gradu u BiH.
 
U isto vrijeme, dakle 13. i 14. oktobra ove godine, u Sarajevu će biti održana TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange Instrument) konferencija o migraciji i razvoju zemalja Zapadnoga Balkana, koju organizuje Ministarstvo i Europska komisija. Predstavnici BHAAAS-a učestvovaće i na ovoj konferenciji.
 
BHAAAS je neprofitna, nevladina, multietnička i multukulturalna organizacija bosanskohercegovačkih naučnika i umjetnika. Osnovana je u američkom gradu Charlotte, North Carolina.  Ciljevi organizacije su uspostavljanje i održavanje veza  bosanskohercegovačkih akademskih radnika, umjetnika i naučnika u SAD-u i u BiH, te saradnja sa domovinom. Organizacija trenutno ima preko 170 članova, a taj broj je u konstanom rastu. Većinu članova čine naučnici iz medicinskih i društvenih znanosti.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore