Aktuelnosti

Ministar Halilović uručio zahvalnicu Počasnom konzulu BiH Kemalu Baysaku

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uručio je danas zahvalnicu počasnom konzulu Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj gospodinu Kemalu Baysaku. Zahvalnica je uručena kao znak priznanja gospodinu Baysaku za dugogodišnji doprinos povezivanju bh. dijaspore, razvijanju saradnje i jačanju veza sa Bosnom i Hercegovinom.
 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uručio je danas zahvalnicu počasnom konzulu Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj gospodinu Kemalu Baysaku. Zahvalnica je uručena kao znak priznanja gospodinu Baysaku za dugogodišnji doprinos povezivanju bh. dijaspore, razvijanju saradnje i jačanju veza sa Bosnom i Hercegovinom.

Počasni konzul Ahmet Kemal Baysak je veoma uvažen biznismen, ne samo u Izmiru, nego u cijeloj Turskoj. Zajedno sa svojom porodicom još 1954. godine je osnovao firmu TERBAY, koja je vremenom postala jedna od jačih u regionu. Kompanija Terbay bavi se proizvodnjom željeznih dijelova za kamione BMC (British Motor Company). Poslije je osnovao više preduzeća iz oblasti metalne industrije, građevinarstva, ugostiteljstva i turizma. Danas se Grupa TERBAY sastoji od više preduzeća od kojih su najznačajnija: Terbay Makine Endüstri ve Ticaret A.Ş. (Mašinska industrija i trgovina), Terbay İnşaat, Mimarlık, Mühendislik, LTD. (İzgradnja, projektovanje i trgovina), Terbay İthalat – İhracat LTD. (Uvoz – İzvoz), Terbay Turizm, İnşaat ve Ticaret A.Ş. (Turizam, izgradnja i trgovina), Bayalton Makine Endüstri ve Ticaret LTD. (Proizvodnja mašina i Trgovina) i Terbay – Polska SP.Z.O.O. Varşova Polonya (Terbay – Poljska, Varšava).

Ove firme danas su poznate u Turskoj, Evropi, arapskim zemljama, SAD-u i Kanadi u oblasti izgradnje električnih centrala, cementara, raznih fabrika na principu “ključ u ruke“, proizvodnji patentiranih proizvoda, a u najnovije vrijeme i poslovima u oblasti  ugostiteljstva i turizma.

 

Pored toga što je veoma uvažen biznismen, Kemal Baysak je u svojstvu predsjednika Industrijske Komore Egejske oblasti osnovao Industrijsku zonu u Izmiru, koja je jedna od najvećih u Turskoj.

Kemal Baysak bio je aktivan i u politici, u stranci Tansu Ćiler. Kada je ta stranka osvojila vlast Baysak je pet godina (1994-1999. god.) bio načelnik općine Karšijaka koja broji oko 650.000 stanovnika i druga je po veličini od devet općina Izmira.

2003. godine Baysak je imenovan za prvog Počasnog konzula BiH u Izmiru. Kao Počasni konzul Baysak konstantno radi na razvoju prijateljskih veza i saradnje između Turske i BiH.

Ovaj Počasni konzulat posebno je aktivan u oblasti razvoja privredne saradnje Turske i BiH. U toku jedne godine u organizaciji Počasnog Konzulata BiH, Bosnu i Hercegovinu u prosjeku posjeti oko 8-10 delegacija privrednika iz Republike Turske. Pored toga gops. Baysak je organizovao i brojne susrete bh. biznismena sa turskim biznismenima, kako na sajmovima u Turskoj, tako i putem povezivanja privrednih komora ove dvije zemlje.

 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore