Aktuelnosti

Susret Sebastiajana Kurza, državng sekretara za integracije Republike Austrije sa predstavnicma Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

Delegaciju predvođenu državnim sekretarom za pitanja integracija Republike Austrije, u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Sektora za iseljeništvo je primila pomoćnica ministra Ruzmira Tihić Kadrić sa saradnicima iz Sektora za iseljeništvo





Državni sekretar za pitanja integracija Republike Austrije Sebastijan Kurz, NJ.E. u pratnji ambasadora Austrije u BiH dr. Donatusa Köcka, i članova delegacije: Stefan Steiner, šef kabineta državnog sekretara; Wilhelm Sandrisser, šef sektora MUP-a Republike Austrije za sigurnosnu politiku i međunarodne odnose; Ottavio Bottecchia, ataše MUP-a Republike Austrije u BiH; Damir Šehović, suradnik atašea MUP-a Republike Austrije u BiH; Gerald Fleischmann, glasnogovornik MUP-a Republike Austrije susreo se da danas sa predstavnicma Ministarstva za ljudska prava i  izbjeglice.



Delegaciju predvođenu državnim sekretarom za pitanja integracija Republike Austrije, u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Sektora za iseljeništvo je primila pomoćnica ministra Ruzmira Tihić Kadrić, a radnom sastanku su još prisustvovali: Ana Judi, šefica odjela, Zlata Smajić, Mitar Kovačević i Ajiša Telalović viši stručni saradnici u Sektoru za iseljeništvo.



Teme razgovora odnosile su se na pitanja emigracije i integracije bh. iseljenika u Republici Austriji. Razgovarano je o položaju bh. iseljenika u Austriji, kojih prema zvaničnim podacima ima preko 135000, uz obostranu konstataciju da je bh. iseljenička zajednica jedna od najbrojnijih u Austriji,  te da je veoma dobro integrisana u austrijsko društvo. Istaknuto  je da je položaj bh. iseljenika u Austriji zadovoljavajući ali da se kroz dalje unapređenje bilateralnih odnosa dviju država može značajno unaprijediti i doprinijeti još boljoj i sadržajnijoj naučnoj, kulturnoj i ekonomskoj saradnji.

Državni sekretar za pitanja integracija Austrije Sebastijan Kurc predstavio je zvaničnu politiku Austrije u oblasti migracija u kojoj trenutno živi preko 1,5 miliona stanovnika migranata ili migrantskog porjekla što je preko 20% od ukupnog broja stanovnika Austrije. Uvažavajući ove činjenice Austrija je kreirala novi integracijski pristup „integracija po osnovu sposobnosti i učinka“ gdje se migrantima, bez obzira odakle dolaze, pružaju jednake mogućnosti, ali se isto tako od njih očekuje da njeguju i poštuju ono što predstavlja Austriju neodričući se svojih korjena i kulturnog naslijeđa država porijekla.



Razmjenjena su dosadašnja iskustva u oblasti migracija i integracija, te istaknuta potreba zaključivanja Memoranduma o razumjevanju / Sporazuma u oblasti migracijskog parnerstva uz potrebno uključivanje svih nadlezih institucija. Ovim sporazumom bi se unaprijedila saradnja u oblasti migracija između BiH i Austrije, a njegovo zaključivanje bilo bi u skladu sa novim pristupom EU politici migracija i principima EU o migracijskom partnerstvu.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore