Aktuelnosti

Održana konferencija za novinare – najavljena tri značajna događaja na temu dijaspora: „Mobiliziranje dijaspore za socijalni razvoj“, „Regionalna konferencija o migraciji i razvoju“, i „Dani BHAAAS-a u BiH“

Predstavnicima elektronskih i printanih medija obratio se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, dr. Safet Halilović, ističući veliko zadovoljstvo da može najaviti tri važna skupa koja se u ovoj sedmici održavaju u Bosni i Hercegovini, a tema sva tri skupa je iseljeništvo-emigracija, odnosno povezivanje resursa iseljeništva sa razvojem zemalja porijekla.




U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektora za iseljeništvo danas je održana konferencija za novinare, u cilju najave i medijske promocije predstojeća tri značajna događaja na temu dijaspora: „Mobiliziranje dijaspore za socijalni razvoj“, „Regionalna konferencija o migraciji i razvoju“, i  „Dani BHAAAS-a u BiH-Zenica 2011.“.

Predstavnicima elektronskih i printanih medija obratio se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, dr. Safet Halilović, ističući veliko zadovoljstvo da može najaviti tri važna skupa koja se u ovoj sedmici održavaju u Bosni i Hercegovini, a tema sva tri skupa je iseljeništvo-emigracija, odnosno povezivanje resursa iseljeništva sa razvojem zemalja porijekla.



Ministar je zatim ukratko predstavitio sva tri događaja redoslijedom kako će se i održavati:


- „Mobiliziranje dijaspore za socijalni razvoj“ se održava u srijedu, 12.10. 2011. u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj skup će okupiti 20 međunarodnih eksperata koji se bave pitanjima migracije i razvoja.
Ovaj skup je nastavak međunarodne radionice o korištenju savremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u usmjeravanju potencijala naučne dijaspore Jugoistočne Evrope na razvoj zemalja porijekla, koji je održan 2009. godine u Sarajevu.
Cilj skupa je izrada konkretnih regionalnih projektnih inicijativa fokusiranih na ulogu ljudskih resursa dijaspore u održivom razvoju zemalja Jugoistočne Evrope.
Suorganizatori skupa su: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Austrijski ured za naučnu saradnju Ljubljana,  Regionalno vijeće za saradnju sa sjedištem u Sarajevu, UNESCO ured u Veneciji, Centar za razvoj e-vlade u Jugoistočnoj Evropi iz Ljubljane, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL Lozana), te Međunarodna asocijacija za unapređenje inovativnih pristupa globalnim izazovima  iz Ljubljane.

- TAIEX regionalna konferencija pod nazivom „Povezivanje migracije sa razvojem zemalja porijekla na Zapadnome Balkanu“ održaće se u četvrtak i petak, 13. i 14.10.2011. u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Konferencija će okupiti oko 150 predstavnika institucija, nevladinih organizacija i eksperata, kao i predstavnike međunarodnih organizacija iz regije Zapadnoga Balkana i iz Evropske unije.
Inicijator i organizator ovoga skupa je MLJPI BiH - Sektor za iseljeništvo, uz finansijsku podršku i pomoć Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije u Briselu (TAIEX). Glavna tema Konferencije odnosi se na vezivanje migracija sa razvojem zemalja porijekla sa posebnim ostvrtom na: ljudske, finansijske i socijalne resurse dijaspore; Standarde EU, smjernice i preporuke u oblasti migracije i razvoja, te vezivanje dijaspore i EU integracija; Regionalnu saradnju. Cilj konferencije je da  doprinese kreiranju okvira Evropske unije za upravljanje migracijom kroz naglašavanje važnosti ljudskog, socijalnog i finansijskog kapitala dijaspore kao jednog od ključnih segmenata u procesu evropskih integracija u zemljama koje su u procesu pristupanja EU.



- Treći godišnji skup pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS)“  najavljujući treći po redu skup „Dane BHAAAS“ koji se održava u Zenici u periodu od 12. do 14. oktobra, pozvao je prisutne predstavnike BHAAAS da sami predstave vrlo sadržajan program i aktivnostima koje će se održati u okviru „Dana BHAAAS-a“.
Dr. Kenan Arnautović, je novinare ukratko upoznao sa radom, članstvom i aktivnostima Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS) ističući da trenutno okupljaju preko 170 članova iz SAD i drugih razvijenih  država, Bosanaca i Hercegovaca koji su, prema američkim i međunarodnim standardima, postigli vrhunske rezultate u svojim profesionalnim karijerama. Preko 70 % članova ove organizacije su dr.nauka u raznim oblastima (a najveći broj je iz oblasti medicine), a nekoliko članova ove organizacije su dekani na američkim univerzitetima.



Nakon toga su članovi BHAAAS-a koji vode sekcije predstavili sadržaj „Dana BHAAAS-a“ u Zenici. Ispred BHAAAS-a press konferenciji su prisustvovali dr. Kenan Arnautović, prošlogodišnji predsjednik Akademije i predsjednik organizacionog odobora, dr. Mirsad Hadžikadić, član BHAAAS-a, dr. Eldin Karaiković, član BHAAAS-a, dr. Gordan Srkalović, član BHAAAS-a, dr. Nirvana Pistoljević, član BHAAAS-a, dr. Azra Terzić, član BHAAAS-a, Almer Imamović, sekretar Akademije i predsjednik Sekcija za umjetnost i kulture Akademije i solista na koncertu u Zenici, Jessica Pierce, solista na koncetu u Zenici, član Akademije, Nyela Basny, gost dirigent iz SAD (nastupa na koncertu u Zenici), doc. dr. Belma Pojskic (Zenica), kardiolog, član organizacionog odbora Dana BHAAAS-a u BiH i član BHAAAS-a i prim. dr. Harun Hodžić (Zenica) – urolog, zamjenik Direktora kliničkog Centra Zenica, član organizacionog odbora i član BHAAAS-a.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore