Aktuelnosti

Četvrti Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) u BiH

Članovi BHAAAS-a obratili su se predstavnicima medija na konferenciji kojom su zvanično otvoreni ovogodišnji susreti pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“ u Sarajevu u srijedu, 18.4.2012. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Članovi  BHAAAS-a obratili su se predstavnicima medija na konferenciji kojom su zvanično otvoreni ovogodišnji susreti pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“ u Sarajevu u srijedu, 18.4.2012. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Bosanskohercegovačko-američke akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS) dr. Đenita Pašić, dr. Mirsad Hadžikadić, dr. Kenan Arnautović i dr. Adnan Čutuk, akademik Husref Tahirović, član Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH te dr. Amer Ovčina, koordinator  medicinskog programa ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, obratili su se predstavnicima medija na konferenciji kojom su zvanično otvoreni ovogodišnji susreti pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“ u Sarajevu u srijedu, 18.4.2012. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnici BHAAAS-a naglasili su da im predstavlja veliko zadovoljstvo po četvrti put organizirati susrete prijenosa znanja u matičnoj zemlji. Najavili su održavanje sljedećih – petih susreta u Mostaru za april 2012. godine i zahvalili suorganizatorima, sponzorima i učesnicima ovogodišnjih i svih dosadašnjih susreta za odličnu saradnju. „BiH ćemo nastaviti pomagati našim sredstvima, znanjem, dolascima i predavanjima. Želimo biti što bolje upoznati s potrebama BiH u oblasti istraživanja, nauke, kulture. Medicinskom dijelu programa BHAAAS-a već danas prisustvuje oko 300 učesnika a za dio programa iz interne medicine imamo oko 1200 registrovanih učesnika. Rastemo svake godine, sve veći broj ljudi u BiH podržava naše aktivnosti,“ izjavili su predstavnici BHAAAS-a na konferenciji. Akademik Tahirović naglasio je da Akademiji nauka i umjetnosti BiH saradnja sa BHAAAS-om predstavlja veliku čast i zadovoljstvo i da se nada da će ona biti intenzivirana.

Od 10:15 do 12:30 na Akademiji nauka i umjetnosti BiH održana je plenarna sjednica pod nazivom „Smjernice za razvoj naučne i kulturne saradnje BiH i njene dijaspore“ koju su Bosanskohercegovačko-američkoj akademiji nauka i umjetnosti pomogli organizirati Akademija nauka i umjetnosti BiH, Univerzitet u Sarajevu i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH (Sektor za iseljeništvo).

Plenarna sjednica okupila je dvadesetak predstavnika bh. vladinog, nevladinog, akademskog sektora te institucija iz oblasti istorije, kulture i umjetnosti. Skup je otvoren intoniranjem himni BiH i SAD.

Dr. Mirsad Hadžikadić, prvi predsjednik BHAAAS-a, u uvodnom izlaganju naglasio je da ta organizacija danas okuplja oko 200 članova koji su postigli zavidan uspjeh u svojim profesionalnim karijerama u Sjevernoj Americi ali i drugim razvijenim zemljama. Rekao je da BHAAAS-a pokušava da doprinese dobrobiti BiH i SAD ali i samih članova ove organizacije. Između ostalog, dr. Hadžikadić je naglasio sljedeće: „Nama je teško da sami utvrdimo šta to BiH treba. Želimo raditi zajedno. Želimo razviti sistem protoka ideja o najefikasnijim načinima saradnje sa matičnom zemljom. Važno je da smo počeli razgovarati, da smo ovdje zajedno“. Dodao je da BHAAAS cijeni pomoć koju im u realizaciji aktivnosti u BiH već četiri godine pružaju Akademija nauka i umjetnosti BiH, Univerzitet u Sarajevu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH (Sektor za iseljeništvo) i brojni partneri i sponzori.


Dr. Mirsad Hadžikadić, prvi predsjednik BHAAAS-a

Dr. Đenita Pašić, sadašnja predsjednica, prezentirala je ciljeve i misiju BHAAAS-a. Naglasila je da članovi BHAAAS-a smatraju da je znanje bogatstvo koje treba dijeliti (shareable wealth kako je to definisao na engleskom jedan od prijašnjih predsjednika BHAAAS-a Aleksandar Hemon). Od osnivačke skupštine u američkoj Šarloti, održane 2007. godine, kada je BHAAAS imao samo 14 članova, ova organizacija narasla je na oko 200 sadašnjih članova – stručnjaka, naučnika, umjetnika bh. porijekla iz Sjeverne Amerike i drugih razvijenih zemalja. BHAAAS želi nastaviti organizirati skupove za prijenos znanja u BiH ali i šire u našoj regiji. Naredni susreti planirani su u Mostaru 2013. godine, zatim u Bihaću 2014. godine. Prvi susreti BHAAAS-a u BiH održani su u Sarajevu 2009. godine, drugi u Tuzli u oktobru 2010. godine, treći u Zenici u oktobru 2011. godine, a četvrti su bili planirani u Banjaluci u aprilu ove godine. Ovogodišnji susreti održavaju se u Sarajevu od 18. do 20. aprila i okupljaju učesnike iz Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine (Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, Mostara, Zenice, Foče, Teslića), Slovenije, Hrvatske, Holandije, Francuske, Britanije, Norveške, Srbije, Njemačke i Makedonije.


Dr. Đenita Pašić, sadašnja predsjednica, prezentira ciljeve i misiju BHAAAS-a

Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić naglasila je će da ovo Ministarstvo nastaviti da podržava aktivnosti BHAAAS-a u BiH. U BiH ne postoji dovoljno razvijena svijest o važnosti ogromnih ljudskih resursa bh. dijaspore. Zato podrška BHAAAS-u mora biti institucionalizirana. Ministarstvo će u tom smislu, putem Sektora za iseljeništvo, nastaviti raditi na kreiranju sistemskih rješenja u oblasti vezivanja migracije i razvoja odnosno prijedloga politika za efikasno korištenje resursa iseljenika iz BiH za razvoj matične zemlje kroz učešće svih relevantnih institucija na svim nivoima uprave u BiH.

Akademik Husref Tahirović čestitao je BHAAAS-u na dosadašnjem uspješnom četverogodišnjem radu na prijenosu znanja u BiH. Naglasio je da je Akademija nauka i umjetnosti BiH, između ostalog,  zahvalna BHAAAS-u za dragocjenu pomoć u uređivanju i izdavanju stručnog časopisa ANUBiH pod nazivom Acta Medica Academica.
 
Prorektor Univerziteta u Sarajevu Samir Arnautović pozdravio je BHAAAS i cijeli skup u ime Rektorata. Naglasio je da nam BHAAAS nudi put za internacionalizaciju bh. univerziteta. Dodao je da je znanje globalno i da je dijeljenje znanja i sprječavanje svake vrste izoliranosti univerziteta najbolji put za razvoj ne samo akademskog sektora nego i cijelog društva. Predložio je da BHAAAS s partnerima iz BiH učestvuje u razvoju odgovarajućih razvojno-istraživačkih i znanstveno-istraživačkih projekata.
Članovi BHAAAS-a dr. Emir Festić, dr. Migdat Hodžić, dr. Emir Hodžić i prof. Almer Imamović govorili su o konkretnim primjerima aktivnosti ove organizacije. Naprimjer, dr. Festić putem Skype veze radi vizite na klinikama u Sarajevu i Banjaluci, te drži online predavanja studentima na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Prof. Almer Imamović predaje klasičnu gitaru na koledžu u Los Anđelesu. Rekao je da je najbolje da našu budućnost gradimo na tradiciji.  Naprimjer, on i njegova supruga Jessica Pierce (solistica na flauti) pripremaju obrade tradicionalnih bosanskih sevdalinki i nastaviće to raditi. Također, prihod sa koncerata koje sviraju u SAD koriste za stipendiranje studenata iz BiH.

Dr. Edin Ramić, savjetnik za dijasporu predsjedavajućeg u Predsjedništvu BiH Bakira Izetbegovića rekao da se smatra BHAAAS uspješnim modelom organizovanja iseljenika iz BiH, te naglasio da je „potrebna hitna i sveobuhvatna mobilizacija akademskih i institucionalnih resursa za korištenje potencijala bh. dijaspore za razvoj BiH“. Miranda Sidran-Kamišalić, ministar savjetnik u Odjelu za međunarodnu naučnu, tehničku, obrazovnu, kulturnu i sportsku suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH govorila je o važnosti saradnje u oblasti kulture između BiH i zemalja prijema bh. migranata.

Skupu su se obratili predstavnici Univerziteta u Zenici, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Univerziteta u Tuzli. Prof.dr. Ejup Ganić, osnivač i predsjednik Sarajevo School of Science and Technology naglasio je da smatra da je BHAAAS „jedna od temeljnih institucija ove zemlje“. Predstavnik Instituta za socijalna istraživanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Amer Osmić govorio je o aktivnostima svoje institucije i modelima moguće saradnje centara Instituta za socijalna istraživanja, uključujući i novoosnovani Centar za studije o izbjeglim i raseljenim licima, s BHAAAS-om. Dr. Enes Kujundžić sa Pedagoške akademije Univerziteta u Zenici pozvao je predstavnike BHAAAS-a da učestvuju u izradi školskih udžbenika, te multimedijalnog paketa kulturne baštine BiH. Pozvao ih je također da kao dio akademske zajednica SAD-a traže uključivanje BiH u studije koje radi Američka asocijacija za unapređenje slavističkih studija. Predložio je, također, uvođenje nagrada koje bi u BiH bile dodjeljivane najuspješnijim pojedincima iz zemlje ili dijaspore za oblast obrazovanja, nauke i kulture.

Prof.dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pozdravio je skup, ponovio spremnost KCUS-a da sarađuje sa članovima BHAAAS-a i prezentirao aktivnosti svoje institucije.

Doc.dr. Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, govorio je o potrebi edukacije deficitarnih kadrova koji su potrebni za funkcionisanje specifičnih institucija poput njegove. Naprimjer, u cijeloj BiH imamo samo 5 ili 6 etologa, od kojih dvoje uskoro ide u penziju. U BiH ne postoji način da ljude educiramo za takve oblasti. Predložio je da BHAAAS pomogne da svi zajedno nađemo rješenje da se neke akademske discipline u BiH potpuno ne ugase. Također, naglasio je da u Kongresnoj biblioteci SAD nedostaje publikacija objavljenih u BiH. Zemaljski muzej BiH ima ogromnu kolekciju publikacija čiji dio bi bio spreman, uz pomoć BHAAAS-a, pokloniti Kongresnoj biblioteci.

Almir Mukača, predsjednik Udruženja mladih eksperata u BiH Academia Bosniensis, govorio je o bazi podataka eksperata bh. porijekla koju je napravila njegova nevladina organizacija. Također, urađena je anketa o uslovima potrebnim za povratak visokoobrazovanih ljudi u BiH. Naveo je da, nažalost, u nekim slučajevima postoji netrpeljivost domaćih ustanova prema visokoobrazovanim povratnicima i da je to velikim dijelom posljedica nedostatka komunikacije i neznanja. Potrebno je i moguće mnogo toga uraditi na prijenosu znanja i iskustava bh. naučne dijaspore u smislu razmjene literature, prevođenja, prijenosa novih tehnologija i sl. Predložio je da članovi BHAAAS-a pripremaju kratka video predavanja iz raznih naučnih oblasti za bh. i širu stručnu javnost (naprimjer putem TED Talks), da pokušaju organizirati stažiranje za studente iz BiH u SAD te da razmotre mogućnosti investiranja odnosno registracije privatnih kompanija u BiH.

Dr. Mirsad Hadžikadić i dr. Đenita Pašić zahvalili su se ispred BHAAAS-a svim učesnicima skupa i naglasili da se nadaju da će ova vrsta otvorenih razgovora biti nastavljena. Zaključke sa današnjeg skupa podijeliće s učesnicima nakon što budu usvojeni na sjednici Upravnog odbora BHAAAS-a.

Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice skupu su prisustvovali Vjekoslav Bakula, savjetnik za pitanja dijaspore, Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo i Aiša Telalović,  viša stručna saradnica u Sektoru za iseljeništvo.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore