Aktuelnosti

U Sarajevu održan Okrugli sto: „Mediji i dijaspora“

U Zgradi Parlementarne skupštine BiH u Sarajevu održan je okrugli sto na temu „Mediji i dijaspora BiH“ na kojem su učestvovali predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH, novinari i predstavnici medija koji informišu o dijaspori i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.


U Zgradi Parlementarne skupštine BiH u Sarajevu  održan je  okrugli sto na temu  „Mediji i dijaspora BiH“ na kojem su učestvovali predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH, novinari i predstavnici medija koji informišu o dijaspori i predstavnici Ministarstva za ljudska prava  i izbjeglice BiH.

U raspravi je naglašena nedovoljna i neadekvatna informiranost bh dijaspore o dešavanjima u BiH i nedovoljna aktivnost bh medija na informisanju bh javnosti o aktivnostima bh dijaspore u svijetu i zahtjevima prema bh institucijama BiH, a što se posebno odnosi na javne rtv servise. Predstavnici medija naglasili su problem finansiranja i nedovoljnu aktivnost Svjetskog saveza dijaspore BiH i organizacija dijaspore na obavještavanju  bh medija o dešavanjima u dijaspori i vezanim za dijasporu.
 
Svjetski savez dijaspore BiH je pozvao sve medije da pomognu da se dijaspora približi BiH i obrnuto, te apeluje na Vijeće ministara BiH i Ministrastvo kominikacija i prometa BiH da osiguraju finansiranje satelitskog programa Javnog RTV servisa.

Zaključeno je da Komisija za informisanje SSD BiH napravi mjesečni izvještaj o dešavanjima u dijaspori radi informisanja bh medija, da dnevna izdanja prate informacije o bh dijaspori koja se objavljuju u internacinalnim izdanjima novina, te da je neophodno reanimiranje satelitskog programa Javnog RTV servisa.

SSD BiH je uručio zahvalnice BH Radiu 1, RSG radiu, novinskoj agenciji FENA, Oslobođenju, pojedincima Mugdimu Galijaševiću i Zlatku Vukmiroviću.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore