Aktuelnosti

Djeca iz Ćopićevog sela Hašani zajedno sa djecom iz Centra za socijalni rad iz Gradiške – u okviru projekta „Kuća putujuća“ koji realiizuje Luka Praha, dolaze na sedmodnevni boravak u Prag

Udruženje građana Luka Praha iz Praga, zahvaljujući nesebičnoj pomoći južnoslovenskih i čeških članova Kluba prijatelja, nastavlja sa humanitarnim aktivnostima, i u ovogodišnjoj akciji „Kuća putujuća“ od 23. do 30. juna ove godine na sedmodnevnom boravku u Pragu ugostiće djecu iz Ćopićevog sela Hašani iz O.Š. Branko Ćopić, koju je pohađao i sam veliki pisac, i djecu - štićenike Centra za socijalni rad iz Gradiške.








 

 

Udruženje građana Luka Praha iz Praga, zahvaljujući nesebičnoj pomoći južnoslovenskih i čeških članova Kluba prijatelja, nastavlja sa humanitarnim aktivnostima, i u ovogodišnjoj akciji  „Kuća putujuća“  od 23. do 30. juna ove godine na sedmodnevnom boravku u Pragu ugostiće djecu iz Ćopićevog sela Hašani iz O.Š. Branko Ćopić, koju je pohađao i sam veliki pisac, i djecu -  štićenike Centra za socijalni rad iz Gradiške.
 
U toku boravka u Pragu djeca će biti smještena u studentskom domu Jarov, a organizator će se potruditi da im pokaže sve značajne kulturno-istorijske spomenike Praga, u programu je i celodnevna posjeta Karlovim Varima, Benešovu, izlet do Mlade Boleslave i posjeta Škoda Auto Muzeju. Djeca će u toku boravka imati i zabavne sadržaje, u vidu posjete kupalištu, Zoološkom vrtu, i sl.
Osnovni cilj ovog projekta je da se deca upoznaju sa jednom novom sredinom i kulturom Češke Republike, da posete značajne istorijske spomenike i da u toku boravka upoznaju život naše dijaspore u Češkoj Republici.
 
Organizator se nada da će se, kao i prethodnih godina, u akciju uključiti veliki broj naših građana koji žive u Pragu, kao i čeških prijatelja koji su do sada podržavali projekte i aktivnosti Luke Praha.
 
U svrhu podrške ovom projektu, otvoren je poseban račun u banci, kako bi partneri mogli da prate tok finansija (2538159389/0800 Česká spořitelna, Mostecká 26, 111 21 Praha – prikupljena sredstva će se koristiti isključivo za prevoz djece, smještaj, posjete kulturno-istorijskim spomenicima, ishranu i druge troškove u vezi realizacije projekta „Kuća putujuća“.


 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore