Aktuelnosti

Istraživačka radionica o migracijama iz BiH

Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) BiH u saradnji i uz podršku Evropske komisije (TAIEX instrumenta) iz Brisela i Švicarskog ureda za saradnju (SDC) u BiH i u partnerstvu sa Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu organizuje međunarodnu radionicu na kojoj će se okupiti istraživači koji se bave istraživanjem migracija iz BiH. Ova dvodnevna radionica će se održati u Sarajevu u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH 10 i 11 septembra 2012.
Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) BiH u saradnji i uz podršku  Evropske komisije (TAIEX instrumenta) iz Brisela i Švicarskog ureda za saradnju (SDC) u BiH i u partnerstvu sa Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu organizuje međunarodnu radionicu na kojoj će se okupiti istraživači koji se bave istraživanjem migracija iz BiH. Ova dvodnevna radionica će se održati u Sarajevu u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH 10 i 11 septembra 2012.

Na radionici će se okupiti istrazivači iz više zemalja svijeta, neki BiH porijekla, koji istražuju migracije i migrante iz BiH. Cilj radionice je razmijeniti  rezultate postojećih istraživanja na ovu temu, prodiskutovati potrebe za daljim istraživanjima, uspostaviti saradnju među istraživačima u i van BiH, podržati istraživanja o migracijama u BiH i doprinijeti izgradnji kapaciteta MLJPI, FPN i drugih zainteresovanih strana kako bi se u BiH razvila istraživanja o migracijama i politike utemeljene na njihovim rezultatima.

Radionica će imati nekoliko panela:

1. Socio-demografske karakteristike migranata iz BiH – makrostudije slučaja; 1.a) Izvori podataka o migrantima iz BiH
2. Integracija migranata iz BiH u zemljama prijema – fokus na konkretna društva
3. Veze migranata iz BiH sa domovinom i vice versa: stanje i perspektive

Završna zajednička sesija na radionici će biti posvećena diskusiji o mogućnostima da ova radionica bude početna faza istraživačkog programa i fokusiranog dijaloga koji će i u budućnosti integrirati različita istraživanja o migracijama, te diskusiji o ulozi institucija u BiH, ulozi akademske zajednice i drugih organizacija u BiH u budućoj saradnji naročito vezano za umrežavanje istraživača. Kroz diskusiju će se dati sugestije u kom pravcu bi trebala ići buduća istraživanja važna za kreiranje politika, razvoj ove oblasti istraživanja, te preporuke za buduće aktivnosti i dalje praćenje.
Na radionicu su u svojstvu stručnjaka istraživača koji će prezentirati svoje radove pozvani: 
Marko Valenta, Žan Štrabac (Norveška);  Branka Likić Brborić, Li Bennich-Björkman, Roland Kostić (Švedska);  Samuel Behloul (Švicarska);  Tanja Pavlov, Jelena Predojević Despić (Srbija); Vedran Džihić, Damir Hamzić (Austrija);  Hariz Halilovich (Australija); Ana Marić (Njemačka); Mojca Pajnik (Slovenija); Marina Glamočak (Francuska); Snježana Gregurović, Dragutin Babić, Filip Škiljan (Hrvatska); Draško Marinković, Mirza Emirhafizović, Saša Madacki, Aida Spahić (BiH).

Sem istraživača, radionici ce prisustvovati i predstavnici relevantnih institucija, akademskog i nevladinog sektora te međunarodnih organizacija u BiH. Očekuje se da će radionici prisustvovati oko 100 učesnika.

Nakon radionice biće priređen Zbornik radova na b/h/s i engleskom jeziku.

U prilogu je Program radionice.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore