Aktuelnosti

U Njemačkoj održan sastanak GO Svjetskog saveza dijaspore BiH

U poznatom njemačkom turističkom gradiću Bad Liebenzell, četrdesetak kilometara udaljenom od Štutgarta, od 9. do 11. novembra 2012. godine održan je sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i tribina, na temu “Bosna i Hercegovina i njena dijaspora – pet do 12”.









U poznatom njemačkom turističkom gradiću Bad Liebenzell, četrdesetak kilometara udaljenom od Štutgarta, od 9. do 11. novembra 2012. godine održan je sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i tribina, na temu “Bosna i Hercegovina i njena dijaspora – pet do 12”. Sastanak i tribina održani su u prostorijama “Haus des Grafen”, a odličan domaćin i organizator bili su Consulting MEDICAL CARE GROUP, njemačka korporacija iz Sindelfingena (Štutgart) i asocijacija građana BiH u SR Njemačkoj, na čelu sa Savezom bosanskih dopunskih škola.


Rukovodstvo SSD BiH

Impozantnom skupu krovne organizacije dijaspore Bosne i Hercegovine, osim predstavnika dijaspore Bosne i Hercegovine iz Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Danske, Slovenije, Irske, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Norveške i Italije, prisustvovali su, i: predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra, Ivica Zadro, šef kabineta ministra Damira Ljubića i Ana Judi, šefica Odsjeka za saradnju sa klubovima i udruženjima iseljenih bh. građana, Dag Džumrukčić, konzul BiH u Štutgartu, Šemsudin Dedić, poslanik u Parlamentu FBiH, Emdžad Galijašević, novoizabrani načelnik općine Bihać, Josip Juratović, član njemačkog parlamenta, Gari Pavković, šef Ureda za integracija grada Štutgarta, Mićo Ćetković i Milorad Jancer, predsjednik i sekretar Saveza srpskih udruženja u SR Njemačkoj Bosanci i Hercegovci, uspješni biznismeni iz Minhena, Manhajma, Štutgarta, Ulma, Švebiš Gmunda, Bad Liebenzella, Sinelfingena, Erdinga i Hajlbrona, predstavnici klubova, udruženja i vjerskih zajednica građana BiH u SR Njemačkoj, i mnogi drugi.


Obraćanje Josipa Juratovića skupu

Glavne teme sastanka GO SSD BiH i tribine “Bosna i Hercegovina i njena dijaspora – 5 do 12” bile su odnos vlasti BiH prema njenoj dijaspori, a zaključak je da taj odnos treba biti mnogo bolji, intenzivniji i konkretniji.
 

Prisutni na tribini

Glavne teme sastanka GO SSD BiH i tribine “Bosna i Hercegovina i njena dijaspora – 5 do 12” bile su odnos vlasti BiH prema njenoj dijaspori, a zaključak je da taj odnos treba biti mnogo bolji, intenzivniji i konkretniji. 


Obraćanje skupu pomoćnice ministra Ruzmire Tihić Kadrić

Bh. dijaspora zahtijeva da vlasti u BiH sprovedu u praksi odluke koje su već same donijele: pravno regulisanje dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku za djecu iz BiH u inozemstvu, statut nastavnika i koordinatora u dopunskim školama, otvaranje Kulturno-informativnih centara u zemljama sa velikim brojem dijaspore, pojednostavljenje učestvovanja državljana BiH u dijaspori na izborima u BiH, aktivnije uključivanje države u organizovanje bh. dijaspore, podsticanje njenog boljeg organizovanja i omogućavanje da i državljani BiH koji žive u svijetu budu popisani na narednom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini koji je planiran naredne godite. Traži se da popis stanovništva u BiH bude izvršen u ljetnim mjesecima, kada se veliki broj državljana BiH nalazi na godišnjim odmorima u domovini.

U dijaspori Bosne i Hercegovine postoji veliki broj veoma uspješnih privrednika državljana BiH ili onih koji su porijeklom iz BiH. Dijaspora BiH je spremna da ulaže u BiH i pomogne njen privredni razvoj, ali se u samoj BiH za to moraju stvoriti zakonske pretpostavke i regulative kako bi ulaganje bilo stimulisano i moguće. Kao pozitivan primjer dobre saradnje dijaspore i institucija BiH na sastanku u Njemačkoj istaknuto je samo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Haris Halilović i Mićo Ćetković na tribini

Osim tribine o BiH, skup predstavnika dijaspore BiH u Njemačkoj i predstavnika vlasti iz Bosne i Hercegovine imao je i niz drugih sadržaja, kao što su susreti privrednih delegacija iz BiH, Turske i Njemačke, interesantna izlaganja i prijedlozi predstavnika GO SSD BiH, domaćina, predstavnika njemačkog parlamenta i poziva na saradnju od strane predstavnika lokalnih zajednica iz BiH.
 

Načelnik Bihaća poziva dijasporu na saradnju i ulaganje u Bihać


                                                      



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore