Aktuelnosti

Kulturno-umjetničko društvo „DEM“ iz Kranja organizator međunarodnog festivala

Bosanskohercegovačko kulturno-umjetničko društvo “DEM” iz Kranja u partnerstvu sa Savezom BiH kulturno-umjetničkih i humanitarnih društava Slovenije, SSD BiH, Ambasadom BiH u Sloveniji, Općinom Kranj i Zavodom za turizam Kranj od 18. do 21. aprila u Kranju organizuje Međukulturni međunarodni festival.









Posjetioci festival će imati priliku da upoznaju ljepote BiH kroz slike, pisanu riječ, ručne radove i kulinarstvo.  Gosti književne večeri biće  Vasvija Dedić-Bačarec i Branislav Lukić Luka, a foto i likovnu izložbu koja prikazuje ljepote BiH i Slovenije priređuju Denis Dugonjić, Ranislav Lukić Luka i predstavnica Slovenije Arijana Pisk.

Udruženje žena iz Slovenije prirediće izložbu na kojoj će predstaviti ručne radove žena iz BiH i bh. dijaspore, a predstaviće se i rukotvorine žena iz Srbije,  Slovenije i Azije. Predstavnice Bosanskohercegovačkog švedskoga Saveza žena će održati seminar na kom će predstaviti “bosansku ženu” i njene istinske vrijednosti.

Na festivalu folklora će nastupiti folklorne grupe iz  Gruzije, Ukrajine, Austrije, Srbije, Hrvatske i Slovenije, a bh. dijasporu predstavljaće  folklorna društva iz Švedske, Austrije i Slovenije. Na festivalu će učestvovati i folklorne grupe iz Bosne i Hercegovine - Velike Kladuše i Bihaća.


Osim predstavljanja različitih kultura i običaja iz više zemalja, programom festivala je predviđeno održavanje javne tribine na temu “Dijaspora BiH, iskustva i dileme s osvrtom na iskustva Slovenije “. Kao gosti tribine najavljeni su član predsjedništva BiH Željko Komšić,  Edin Ramić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ambasador BIH u Sloveniji Slavko Puljić, predsjednik SSDBIH Zaim Pašić, član GO SSDBIH iz Hrvatske Hamdija Malić, Rudi Merljak iz ureda za iseljenike u R. Slovenije,  Metka Lokar iz Instituta za iseljenke R. Slovenije, a učešće su najavili i predstavnici  NVO.


 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore