Aktuelnosti

Popis građana BiH koji žive u inostranstvu više od 12 mjeseci - na posebnom obrascu

Prema izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, popis će biti izvršen od 1. do 15. oktobra 2013. godine. Popis građana BiH koji žive u inostranstvu i odsutni su više od 12 mjeseci bit će obavljen na posebnom obrascu, koji će biti objavljen na internet stranici Agencije za statistiku BiH.




















Popis je najopsežniji izvor podataka o stanovništvu, domaćinstvima, porodicama i stanovima. Ažurirani statistički podaci od ključnog su značaja za napredak BiH i EU integracije. Predstojeći popis stanovništva u BiH sadrži niz propisa o kojima bi građani do početka popisa trebali biti upoznati  Ministarstvo za ljudska prava i izjeglice BiH – Sektor sa iseljeništvo s posebnom pažnjom prati informacije o popisu bh. gradjana koji žive u inostranstvu. Stoga smo odlučili, putem web stranice Ministarstva informirati bh. gradjane u inostranstvu o osnovnim propisima u vezi sa popisom.

Prema informacijama Agencije sa statistiku BiH, oktobarski popis stanovništva u BiH bit će organizovan i obavljen u skladu s međunarodnim statističkim standardima, primjenjivaće se takozvani koncept uobičajenog mjesta stanovanja. To znači da građani BiH koji žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci neće biti uključeni u ukupni broj stanovnika u BiH, jer su, prema istom konceptu uključeni u ukupni broj stanovnika one države u kojoj žive, odnosno imaju uobičajeno mjesto stanovanja.
 
Međutim, popis građana BiH koji žive u inostranstvu i odsutni su više od 12 mjeseci bit će obavljen na posebnom obrascu, koji će Agencije za statistiku BiH objaviti na internet stranici Agencije. Iz ovog razloga najbliži članovi porodice, koji u vrijeme popisa budu boravili u BiH, neće popisivačima moći davati podatke o svoijim srodnicima koji živi u dijaspori, jer to nije u skladu sa međunarodnim statističkim standardima koji se primjenjuju prilikom popisa stanovništva.
 
Stoga, građani BiH koji žive u inostranstvu trebaju popuniti Posebni obrazac za dijasporu i dostaviti ga poštom s povratnicom na adresu Agencije za statistiku BiH najkasnije do 15. oktobra 2013. godine. Unos, kontrolu, obradu i publiciranje prikupljenih podataka o ovim osobama uradit će Agencija za statistiku BiH zajedno s entitetskim zavodima za statistiku, odvojeno od popisa stanovništva BiH. Prikupljeni podaci bit će obrađeni i iskazani u posebnoj bazi podataka.
 
Posebni obrazac za dijasporu, osim imena i prezimena, jedinstvenog matičnog broja, opštine prebivališta, nacionalnosti, vjeroispovijesti, maternjeg jezika, sadržavat će i pitanja o državi u kojoj se osoba nalazi, te razlozima i dužini boravka u toj državi.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore