Aktuelnosti

Održan Biznis forum bh. dijaspore (BHdiaFOR) u Prijedoru

U Prijedoru je 11. i 12. 2013. održan do sada najveći investicijski forum bh. dijaspore u BiH – BHdiaFOR, koji je okupio više od 300 učesnika iz zemlje i inostranstva. Tema foruma je bila: „Investicije BH dijaspore u funkciji razvoja regija i ekonomije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji – u fokusu 2013: regija Prijedor“.

















Cilj skupa je stimulisanje bh. dijaspore i drugih investitora da investiraju u Bosnu i Hercegovinu, uključujući regiju Prijedor. Tema je bila: „Investicije BH dijaspore u funkciji razvoja regija i ekonomije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji – u fokusu 2013: regija Prijedor“.

Teme ovog dvodnevnog biznis foruma odnosile su se na:

1) Ulogu i značaj bh. dijaspore u odnosu na životni standard građana BiH;
2) Institucionalno-ekonomska pitanja rasta i razvoja privrede u regiji Prijedor i ostalim dijelovima BiH;
3) Poslovno okruženje kao  podsticaj ili ograničenje razvoja i privlačenja investicija;
4) Kreditne aranžmane finansijskih institucija koji podržavaju investicije i privredni razvoj BiH;
5) Teritorijalni marketing i promociju regije Prijedlor kao najpovoljnijeg odredišta za investiranje u BiH;
6) Trendove i perspektive razvoja mogućih strategija za unapređenje saradnje bh. dijaspore i institucija u regiji Prijedor i šire (i.e. entitetima, odnosno državi BiH);
7) Ljudski kapital, transfer znanja i tehnologija dijaspore kao razvojni resurs;
8) Proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.


Prof.dr. Sanel Jakupović i Mr.sci. Armin Alijagić, organizatori BiHdiaFOR

Prezentatori su bili dr. Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH,  Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora (i počasni predsjednik Programskog odbora skupa),  Sead Jakupović, predsjednik Skupštine Grada Prijedor i počasni predsjednik Programskog odbora skupa,  Mišo Reljić, direktor Agencije za ekonomski razvoj Prijedora i njegovi saradnici, Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Dijana Komosar, šefica prijedorske Kancelarije Privredne komore Republike Srpske, Zijada Hošić, šefica Odjeljenja za privredu Prijedora,  Almir Tanović, predstavnik Švicarskog ureda za razvojnu saradnju (SDC) pri Ambasadi Švicarske u BiH, Bojan Jojić, predstavnik Agencije za ekonomski razvoj „PREDA-PD“ Prijedor, Narcis Gečević, direktor „AVERROE Consulting and Investments“ . Panelisti, koji su uspješni poduzetnici u dijaspori bili su:  Adis Burazerović, direktor „Investment elements“ London, Boris Cigler, voditelj projekta „DiasporaCard“ Amsterdam i drugi.


Kemal Kozarić, giverner Centralne banke Bosne i Hercegovine

Svoja pozitivna iskustva skupu su prezentirali vrlo uspješni poduzetnici, uglavnom povratnici u regiju Prijedora: Enes Kahrimanović, direktor kompanije „Austronet“,  Jusuf Arifagić direktor „Arifagić Investment“,  Besim Hrnić, direktor „Beton gal“ i drugi. Direktori velikih uspješnih kompanija u regiji Prijedor  također su prezentirali privrednu aktivnost svojih kompanija „Arcelor Mittal“ Ljubija, „Mira“ a.d. Prijedor – članica „Kraš grupe“, „Elker“ Ljubija, „Sconto-prom“ Prijedor, „Cromex“ Prijedor i drugi.


Jusuf Arifagić, vlasnik "Arifagic Investment" Prijedor


Elizabeta Jovanović, vlasnica i direktorica firme za proizvodnju i dizajniranje namještaja "Sconto prom" Prijedor

Skupu se obratio i počasni konzul BiH u Turskoj i član Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH  Ahmed Kemal Baysak, dok je Omer Mičijević, član Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH iz Švicarske predstavio prijedog modela organiziranja bh. dijaspore za investiranje i poslovnu saradnju sa BiH.


Zahvalnice predstavniku Grada domaćina Marku Paviću i organizatoru uručili su
članovi Glavnog odbora Svjetskog saveza bh. dijaspore

Na forumu je prezentirana i finansijska linija Republike Turske za finansiranje projekata za održivi manjinski povratak, ruralni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta s kamatnom stopom od 0 do 4%. Ovu kreditnu liniju u BiH administriraju BBI Bank International i Turkish Ziraat Bank Bosnia.

Istaknuto je da bh. dijaspora predstavlja jednu trećinu ukupnog stanovništva BiH. Oko 20% godišnjeg bruto društvnog proizvoda BiH čine novčane doznake njene dijaspore, što je obim sredstava u rangu ukupnog prihoda Republike Hrvatske od turizma.

Na skupu je, između ostalog, zaključeno da je neophodno kontinuirano unaprjeđivati razvoj i podsticati privlačenje investicija članova zajednice dijaspore i drugih ulagača u regiju Prijedor i državu BiH, kontinuirano unaprjeđivati  saradnju članova zajednice dijaspore i drugih stranih kompanija sa lokalnim poslovnim subjektima u regiji Prijedor i državi BiH, obezbjeđivati sistemsku, potpunu, sigurnu i efikasnu vertikalnu i horizontalnu prohodnost odluka u procesu realizacije ulaganja i poslovne saradnje na svim nivoima vlasti u BiH za investitore i strane kompanije u regiji Prijedor, ali i svim drugim područjima u državi, te uspostaviti, gdje god je to moguće, određene oblike organizacije Info-centara za dijasporu u okviru lokalne gradske i svih opštinskih administracija u regiji Prijedor.
 
Na ovom skupu je preporučeno  vlastima na svim nivoima u BiH da institucionalno ojačaju  veze sa građanima koji žive u inostranstvu. „Osim novca, neophodan je i transfer znanja, standarda i tehnologija, kao i poslovne filozofije“, jedan je od zaključaka skupa.

Posebno je istaknuta potreba jačanja i poboljšanja  institucionalnog okvira u BiH za unapređenje saradnje sa dijasporom, shodno značaju i ulozi koja joj pripada, a za provođenje ovog cilja naglašena je važnost  Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektora za iseljeništvo, Ministarstva spoljnih poslova BiH - Odsjeka za ekonomsku diplomaciju, Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), Spoljnotrgovinske komore BiH u saradnji sa svim entitetskim, regionalnim i kantonalnim komorama, kao i Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Jedna od preporuka je i posebnu pažnju posvetiti razvoju i unapređenju saradnje sa mladom generacijom članova zajednice dijaspore/iseljeništva.

Između ostalog, potrebno je „omogućiti efikasno korištenje mogućnosti koje se nude u različitim oblicima tehničke i financijske podrške i pomoći Bosni i Hercegovini od stranih vlada, institucija i organizacija, uključujući i okvir ugovorenih odnosa i podrške institucija Evropske unije za BiH, na način da se usvoje relevantne sektorske strategije (uključujući i strategiju saradnje sa dijasporom/iseljeništvom)“, zaključeno je na skupu u Prijedoru.

Učesnici skupa prepoznali su važnost medijske promocije  potencijala dijaspore, te preporučili osnaživanje ovog vida prezentiranja  primjera dobre prakse saradnje i uspjeha članova zajednice dijaspore u zemlji i u inostranstvu.

„Preporučujemo svim relevantnim akterima društvenih procesa u gradu Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH da usmjere pozitivnu energiju i pažnju i u sve ostale društvene segmente  koji utiču na razvoj i prosperitet ukupnih društvenih odnosa i kvalitet života i rada u regiji Prijedor i državi BiH“, zaključeno je na skupu.

Istaknuto je da je bh. dijaspora, u odnosu na dijaspore nekih drugih zemalja, dobro obrazovana i relativno mlada. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Norveške, skoro 50% mladih porijeklom iz BiH u toj zemlji imaju fakultetske diplome, što grupu bh. imigranata čini najobrazovanijom grupom u toj zemlji u odnosu na cjelokupno stanovništvo. Oko 19% ukupnog broja bh. iseljenika u Australiji ima visoko obrazovanje.  Situacija je slična u Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj i drugim vodećim zemljama prijema bh. imigranata.

Organizatori i učesnici skupa naglasili su neophodnost jačanja svijesti relevantnih bh. aktera razvoja o dijaspori, kao jednom od ključnih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine.

Organizator, suorganizator i partneri skupa su: Asocijacija „Naša perspektiva“ Sarajevo (osnivač grupacije BHdiaFOR); grad Prijedor;  Agencije „PREDA-PD“ Prijedor;  Svjetski savez bh. dijaspore, Vanjskotrgovinska komora BiH,  Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, Švicarska agencija za razvojnu saradnju (SDC) Sarajevo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektor za iseljeništvo.


Organizatori i suorganizatori skupa u Prijedoru

Ovaj skup  pokazuje da se kod državnih i lokalnih institucija BiH pobudilo interesovanje za dijasporu.  Naime, inicijator skupa bila je Nevladina organizacija "Naša perspektiva",  a  podršku dale su državne, entitetske instituicije, te lokalni nivo vlasti.

Održani biznis forum  je dobar primjer  zajedničkog rada vladinog i nevladinog sektora, institucija Bosne i Hercegovine različitih nivoa vlasti, kako državnog tako i entitetskog i lokalnog nivoa i poruka da je u oblasti vezivanja dijaspore  i razvoja BiH potrebna i poželjna koordinirana  akcija  svih aktera,  vladinih i nevladinih, odnosno svih nivoa vlasti u BiH.

Dnevni red skupa možete preuzeti ovdje.

Zaključke, koje je usvojila Radna grupa BiHdiaFOR, možete preuzeti ovdje.

Više detalja o skupu dostupno je na http://www.bhdiafor.org/.


 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore