Aktuelnosti

Počela nastava u odjeljenjima bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj

U školskoj 2013/14 godini dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodiće se u 25 bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj. Nove dopunske škole otvorene u Hajlbronu, Winnendenu, a uskoro i u Ofenbahu, Minhenu, Recklinghausenu i Castrop-Rauxelu.


















Nastava u bosanskim dopunskim školama u SR Njemačkoj održava se jednom sedmično, a odvija se po nastavnom planu i programu za predmete dopunske nastave propisane od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Nastavnici koriste udžbenik dopunske nastave za djecu u inostranstvu koji je 2008. godine izdalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.



Ocjena Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj je, da Bosna i Hercegovina nedaje adekvatnu podršku za organizaciju dopunskih škola i dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku djece svojih građana kako to čine druge države čiji državljani žive u SR Njemačkoj.

Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj ističe da i u ovu školsku godinu dopunske škole ulaze sa istim problemima: nedovoljnim brojem udžbenika i neregulisanim statusom nastavnika i koordinatora. I pored toga svake godine, zahvaljujući isključivo bh. aktivistima i roditeljima djece, povećava se broj odjeljenja u kojima se izvodi dopunska nastava na bosanskom jeziku, i Savez bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj apeluje na nadležne institucije u BiH da daju podršku organizovanju dopunske nastave, a na građane BiH u Njemačkoj da upišu djecu u bosanske dopunske škole.

Osnovni cilj Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj je podrška dopunskom obrazovanju na maternjem jeziku djece iz BiH ili porijeklom iz BiH, očuvanje bosanskog jezika i kulture kod građana BiH koji žive u  SR Njemačkoj, kao i podrška njihovoj boljoj integraciji u društvo i borba protiv asimilacije.

Sve informacije o radu  Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj nalaze se i na: www.bosanske-skole.de









Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore