Aktuelnosti

Održana 6. Usorska večer u Zagrebu

Već tradicionalno u mjesecu rujnu Zavičajni klub usorskog kraja organizira kulturno-zabavnu manifestaciju „Usorska večer u Zagrebu“. Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, manifestaciji je prisustvovao Damir Ljubić, ministar i suradnici.















Zavičajni klub usorskog kraja osnovan je 21.05.2008. godine u Zagrebu kao nepolitična i neprofitna udruga sa ciljem promicanja i zaštite tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja žitelja podrijetlom iz Usorskog kraja, ali i očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva Usorskog kraja i njegovog prosperiteta.

Cilj Udruge je poticanje na okupljanje i međusobno povezivanje građana porijeklom iz mjesta smještenih od izvora pa do ušća rijeke Usore, radi pomaganja pri obnovi i izgradnji Usorskog kraja, te promicanje zavičajne baštine, tradicije i izvornih običaja Usorskog kraja.

Centralni dio manifestacije je održan dana 21.09.2013. godine pod nazivom “6. Usorska večer u Zagrebu”, kojoj su prisustvovali Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i drugi visoki dužnosnici ispred institucija vlasti Republike Hrvatske, kao i ugledni Usorani koji žive i rade u Republici Hrvatskoj.
Ovaj događaj je podržao i Ilija Nikić, načelnik općine Usora, koji je bio i suorganizator ove manifestacije.



Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, manifestaciji je prisustvovao Damir Ljubić, ministar i suradnici.

Zavičajni klub usorskog kraja već šesti put za redom organizira manifestaciju Usorska večer u Zagrebu u okviru koje se organiziraju sportski turniri, smotre folklora, nastupi pjevača i grupa porijeklom iz Usore, promocije knjiga i humanitarne akcije, a sve u svrhu okupljanja ljudi koji štuju tradiciju i ljubav prema rodnoj grudi, i pomoći ljudima iz svog rodnog kraja.


Ovaj događaj su svojim sudjelovanjem uvećali i Usorani iz Austrije, Njemačke, Slovenije, BiH, kao i iz Istre, Dalmacije i Slavonije.






Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore