Aktuelnosti

Održan okrugli sto o ekonomskim potencijalima bh. dijaspore

U Bihaću je od 11. do 13. oktobra 2013. godine održana redovna sjednica Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH, u okviru koje je organiziran Okrugli sto na kojem je razgovarano o neiskorištenim ekonomskim potencijalima bh. dijaspore, te odnosu domovine i dijaspore – kud i kako dalje.















Načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević, koji je bio domaćin ovoga skupa, i njegovi saradnici prezentirali su potencijale ove općine, koji bi mogli biti atraktivni za investiranje u privredni razvoj Bihaća.

„Potrebno je uspostaviti bolju komunikaciju između lokalne zajednice i bh. dijaspore, jer se radi o velikom potencijalu, nedovoljno iskorištenom za razvoj naše privrede“, kazao je načelnik Galijašević i dodao da je prijeko potrebna bolja prezentacija u dijaspori svih resursa kojima raspolaže Bihać.

„Bihać ima što ponuditi i mi smo širom otvorili vrata našim sugrađanima koji žive i rade u inozemstvu, kako bi ih podstakli da ulažu u svoj rodni kraj“, kazao je načelnik Bihaća.


Načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević prezentira potencijale općine

Tokom prezentacije je rečeno da je početkom ove godine u Bihaću otvoren „Info servis za poduzetništvo i investitore“, kao podrška privrednicima i poduzetnicima.

Predsjednik SSDBiH Zaim Pašić i potpredsjednik Haris Halilović govoreći o temi Odnos domovine i dijaspore – kud i kako dalje, kazali su da je potrebno unaprijediti i intenzivirati saradnju građana BiH koji žive u inozemstvu i organizacija u dijaspori sa nadležnim institucijama i organizacijama u BiH. Kao primjer dobre saradnje sa dijasporom naveli su Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sjednici su prisustvovali predstavnici bh. dijaspore iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Turske, Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, Norveške, Danske, Engleske i predstavnici organizacije Ratnih vojnih invalida dijaspore.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore