Aktuelnosti

Sedma godišnja skupština Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS-a) održana u Vašingtonu, D.C. 5. i 6. oktobra 2013. godine

U Vašingtonu, D.C. održana je sedma po redu godišnja skupština jedne od najvažnijih organizacija bh. naučne dijaspore. Na poziv organizatora, skupu je prisustvovala Aiša Telalović, predstavnica Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.




















Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, putem svog Sektora za isseljeništvo, već godinama gradi vrlo uspješnu saradnju sa Bosanskohercegovačko-američkom akadeijom nauka i umjetnosti, dajući aktivnu podršku konkretnim aktivnostima prijenosa znanja koje ova organizacija ima u okviru godišnjih susreta „Dani BHAAAS-a u BiH“.
 
U okviru programa prezentiran je godišnji izvještaj odlazećeg predsjednika dr. Andija Arnautovića, uključujući izvještaj o godišnjem susretu u Mostaru, održanom u aprilu 2013. godine. Uslijedilo je izlaganje novoizabranog predsjednika dr. Gordana Srkalovića, te izvještaji pojedinih stručnih odbora ove organizacije.

Amer Ćatović prezentirao je projekat Wikipedia, u okviru kojeg autori unosa koji dokumentuju bh. kulturno-historijsko naslijeđe za svoj rad primaju novčanu naknadu od BHAAAS-a. Dr. Nirvana Pištoljević prezentirala je projekat EDUS (Education for All – Obrazovanje za sve): „Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju“. EDUS je nevladina i neprofitna organizacija, koju je dr. Pištoljević osnovala 2010. godine u Sarajevu kako bi pomogla djeci sa autizmom da dobiju odgovarajuće obrazovanje. EDUS realizira svoje programe, između ostalog, u  saradnji sa Zavodom za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica".

Dr. Gordan Srkalović prezentirao je inicijativu BHAAAS-a za pomoć Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a dr. Eldin Karaiković početak saradnje za osnivanje prvog privatnog medicinskog  fakulteta u Sarajevu.

Član Izvršnog odbora BHAAAS-a Patrick McCarthy govorio je o nastavku izgradnje organizacionog kapaciteta BHAAAS-a.
U zadnjoj prijepodnevnoj sesiji prisutnima se obratio gost skupa Raffi Gregorian, direktor Odjela za mirovne operacije, sankcije i borbu protiv terorizma u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.


 
Zaključeno je da će BHAAAS nastaviti aktivan prijenos znanja, vještina i tehnologije u Bosnu i Hercegovinu putem godišnjih susreta koje organiziraju na univerzitetima širom naše zemlje, te pružanja tehničke i druge pomoći pojedincima i institucijama u BiH.

Najavljeno je da će naredni, šesti po redu godišnji susreti pod nazivom „Dani BHAAAS-a u BiH“ biti održani u maju u Bihaću, u saradnji s domaćim institucijama i ekspertima.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore