Aktuelnosti

Počeli „Dani BHAAAS u BiH“

U utorak, 20. maja 2014. godine u Sarajevu je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) najavili održavanje šestih po redu „Dana BHAAAS u BiH“. Novinarima je, također, predstavljena publikacija „Pregled stanja bosanskohercegovačkog iseljeništva“, koju je objavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.




















“Svake godine kongres je sve veći i veći, sa bogatijim programom i većim brojem učesnika što će se i potvrditi 21. maja 2014. godine u Bihaću, na otvaranju ‘Dana BHAAAS’”, kazao je predsjednik BHAAAS prof. dr. Gordan Srkalović.
Šesti godišnji susreti pod nazivom „Dani BHAAAS u BiH“ biti će održani od 21. do 24. maja, a učestvuju stručnjaci iz BiH, SAD, Zapadne Evrope, te zemalja regiona.
Predsjednik Organizacionog odbora dr. Sulejman Kulenović kazao je kako je Bihać sa zadovoljstvom prihvatio biti domaćin “Dana BHAAAS u BiH”, te dodao da će i ove godine eminentni stručnjaci okupljeni u BHAAAS, te njihove kolege iz BiH, SAD, Evrope i regiona  na simpozijima prenijeti svoja znanja liječnicima specijalistima i specijalizantima iz svih grana medicine, studentima medicinskih fakulteta i fakulteta zdravstvenih studija i medicinskim sestrama.

Ove godine na programu susreta su onkologija i neurokirurgija. Jedan od ciljeva jeste održavanje jednodnevnog simpozija s naglaskom na savremeni pristup dijagnozi i liječenju malignih oboljenja, unaprjeđenju koordinacije, kvaliteta liječenja i kontroli troškova, ali i predavanja o vaskularnoj i endovaskularnoj neurokirurgiji, te raznim neurokirurškim oboljenjima.

Srkalović je kazao da je cilj ovog skupa prijenos znanja vrhunskih stručnjaka bh. porijekla, koji rade na prestižnim univerzitetima u SAD, Kanadi i drugim razvijenim zemljama, kolegama i studentima u BiH.

Predsjednik BHAAAS prof. dr. Gordan Srkalović na konferenciji za novinare

Na konferenciji za novinare je rečeno da su predstavnici BHAAAS prikupili donaciju vrijednu 10.000 američkih dolara, kao pomoć Kantonalnoj bolnici Bihać, koja je uništena u požaru u julu prošle godine.


Također, ova izuzetno angažirana i aktivna Akademija, dodijelila je dvije stipendije od po 1.000 američkih dolara mladim istraživačima: Megan Robins, te zajedničku Suadi Štitkovac i Nejri Džžžanković. 


 Dr. Srkalović i studentica Megan Robins

 Detaljan program seminara tokom  „Dana BHAAAS u BiH“ možete pogledati na linku: www.bhaaas.org.


Promovirana publikacija „Pregled stanja bosanskohercegovačkog iseljeništva“

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić na ovoj je konferenciji za novinare predstavila publikaciju „Pregled stanja bh. iseljeništva“ koju je u aprilu ove godine izdalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a pripremio Sektor za iseljeništvo.

 
Pomoćnica ministra Ruzmira Tihić-Kadrić i članovi BAAASH na promociji publikacije

„Cilj ove publikacije je da prikaže ogromne ljudske resurse u iseljeništvu, te da različitim akterima u BiH olakša saradnju sa iseljeništvom i njegovo uključivanje u ekonomski i društveni razvoj BiH“, kazala je Tihić-Kadrić i dodala da prema zvaničnim podacima do kojih je došlo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u 51 državi prijema živi oko dva miliona bh. iseljenika uključujući, u nekim slučajevima, drugu i treću generaciju, što predstavlja oko 50% u odnosu na procjenu ukupnog broja stanovnika BiH iz 2013. godine.

„U ovoj publikaciji detaljno je analizirano stanje bh. iseljenika u 15 zemalja prijema, u kojima boravi po više od 10.000 osoba porijeklom iz BiH, odnosno u Australiji, Austriji, Crnoj Gori, Danskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kanadi, Nizozemskoj, Norveškoj, Njjjemačkoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj i Švicarskoj“, rekla je pomoćnica ministra.

Prema njenim riječima, status bh. iseljenika riješen je, velikim dijelom, kroz sticanje državljanstva, stalne ili privremene dozvole boravka, radne i studentske vize.
„Oko 500.000 pripadnika prve generacije steklo je državljanstvo 15 detaljno analiziranih država prijema, u šta nisu uračanuti bh. iseljenici u Srbiji i Hrvatskoj, gdje ih živi najveći broj. U nekim državama je izrazito visok procenat bh. iseljenika koji su svoj status riješili kroz sticanje državljanstva države prijema, poput Australije (95% ) i Norveške (89%). Prema statistikama kojima raspolažemo, možemo konstatirati da su bh. iseljenici dobro obrazovani. Posebno visok procenat visokoobrazovanih iseljenika je u Australiji (54,6%),  SAD (41,5%), te Švedskoj (29%). Također, visok je procenat zaposlenosti radno sposobnih iseljenika koji, u prosjeku iznosi više od 80%. Ovo je samo mali dio statističkih podataka prezentiranih u publikaciji, na osnovu kojih je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nadležnim institucijama naše zemlje preporučilo poduzimanje niza aktivnosti koje bi doprinijele poboljšanju položaja bh. iseljenika u zemljama prijema, te efikasnijem i bržem uključivanju migrantskih potencijala u razvoj BiH“, kazala je Tihić-Kadrić.

Publikacija je objavljena na web stranici: www.mhrr.gov.ba (iseljeništvo-publikacije).




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore