Aktuelnosti

VII Kongres SSDBiH: Hasan Šehović novi predsjednik

Izborom novog rukovodstva, Glavnog i Nadzornog odbora u Sarajevu je u subotu, 7. juna 2014. godine završen dvodnevni Kongres Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH, čiji je glavni pokrovitelj bilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Pokrovitelji ovog kongresa bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a sponzori ovog skupa su bili USAID i ZiraatBank.


















Novi predsjednik SSDBiH je Hasan Šehović (Turska), potpredsjednici su Haris Halilović (Njemačka) i Hamdija Malić (Hrvatska), a sekretar SSDBiH i u narednom periodu bit će Anes Cerić (Velika Britanija).


Novi predsjednik SSDBiH Hasan Šehović

Na otvaranju Kongresa u petak, 6. juna 2014. godine u zgradi Parlamentrane skupštine BiH pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić podsjetila je da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržavalo i aktivno učestvovalo, putem svog Sektora za iseljeništvo, u organiziranju svih sedam do sada održanih kongresa SSDBiH.


Detalj sa otvaranja Kongresa

Prvog dana Kongresa održan je okrugli sto o temi: Ulaganje u Bosnu i Hercegovinu-izazovi i mogućnosti, na kojem su prezentirani projekti o privlačenju investicija iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.
U subotu, drugog dana Kongresa održana su tri okrugla stola, koja su privukla pažnju delegata, predstavnika institucija u BiH i nevladinih organizacija.

Zaključci okruglog stola „Iseljeništvo i izbori u BiH 2014. godine“ bit će objavljeni naknadno, a na okruglom stolu „Unapređenje saradnje bosanskohercegovačke dijaspore i nevladinog sektora u BiH“ istaknuto je nekoliko dobrih primjera saradnje iseljeništva i nevladinih organizacija u BiH, te zaključeno kako postoje velike mogućnosti za unapređenje tih partnerskih odnosa.

Posebnu pažnju nadležnih institucija u BiH privuklo je održavanje okruglog stola „Dopunsko obrazovanje djece građana BiH u svijetu na maternjem jeziku: integracija ili asimilacija“. U radu ovog okruglog stola, čiji je moderator bio potpredsjednik SSDBiH Haris Halilović,  aktivno su učestvovali pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić, zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić, savjetnica ministra za obrazovanje i nauku Federacije BiH Lejla Kovačević, direktor Instituta za jezik Alen Kalajdžija, te profesor na zeničkom Univerzitetu Enes Kujundžić.
„Dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu i učenje maternjeg jezika je pitanje svih pitanja. Zbog toga je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u publikaciji 'Pregled stanja bosanskohercegovačkog iseljeništva', objavljenoj u aprillu ove godine, preporučilo svim nadležnim institucijama u BiH da podrže organiziranje dopunske nastave na službenim jezicima BiH u zemljama prijema bosanskohercegovačkih migranata i promociju učenja maternjeg jezika u onim državama prijema u kojima je to omogućeno u okviru redovne nastave“, kazala je Tihić-Kadrić.


Detalj sa okruglog stola „Dopunsko obrazovanje djece građana BiH

Halilović je rekao da je 2012. godine u Njemačkoj osnovan Savez bosanskih dopunskih škola, čiji je on predsjednik, te dodao kako u ovoj zemlji ima 30.000 djece školskog uzrasta, a da ih 650 pohađa nastavu maternjeg jezika u 26 dopunskih škola.
Nakon dvosatne konstruktivne rasprave o ovoj temi, sa ovog okruglog stola preporučeno je: organiziranje konferencije u BiH o važnosti učenja maternjeg jezika u dijaspori; institucionaliziranje stručnog usavršavanja nastavnika koji djeluju u bosanskim dopunskim školama; jačanje saradnje institucija u BiH sa institucijama država prijema i organizacijama koje se bave pitanjem obrazovanja u iseljeništvu; nastavak implementacije nastavnih planova i programa i doštampavanje postojećih i štampanje pripremljenih udžbenika za učenike u dijaspori; u Sektoru za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH i entitetskim ministarstvima obrazovanja sistematizirati radno mjesto za dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu; snažnije angažiranje DKP na podršci dopunskom obrazovanju. Data je podrška daljoj promociji Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike i svim projektima koji podržavaju dopunsko obrazovanje.  

U prilogu zajednička i druge fotografije učesnika i gostiju VII Kongresa SSD BiH:  













Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore