Aktuelnosti

Sedmi „Dani BHAAAS u Bosni i Hercegovini“

U Brčkom će od 22. do 26. aprila 2015. godine biti održani sedmi godišnji susreti pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i  umjetnosti (BHAAAS) u BiH“, saopćeno je na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu.
U Brčkom će od 22. do 26. aprila 2015. godine  biti održani sedmi godišnji susreti pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i  umjetnosti (BHAAAS) u BiH“, saopćeno je na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu.
O ovoj prestižnoj manifestaciji govorili su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, predsjednik BHAAAS dr. Esad Boškailo, potpredsjednica BHAAAS dr. Nirvana Pištoljević, dr. Eldin Karaiković i dekan Univerziteta Sjeverna Karolina, Šarlot, SAD prof. Tom Reynolds.

„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kroz svoju nadležnost za iseljeništvo, ima dobru dugogodišnju saradnju sa ovom organizacijom i pomaže njen rad na prijenosu znanja u Bosni i Hercegovini od njenog osnivanja. Raduje me što na ovogodišnjim susretima učestvuje oko 250 predavača sa četiri kontinenta, te se očekuje učešće 1.000 učesnika iz javnih i privatnih  bh. univerziteta, klinika, te ostalih zainteresiranih obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja regije“, kazala je ministrica Borovac i dodala da Ministarstvo cijeni i zahvalno je bh. iseljeništvu, koje iako je odlično integrirano u zemljama prijema ne zaboravlja veze s matičnom zemljom – Bosnom i Hercegovinom i nastoji pomoći njenom razvoju i na ovakav način kako to rade članovi Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti.

Predsjednik BHAAAS dr. Boškailo slabo interesiranje medija za ovaj događaj ocijenio je manjkom interesovanja da se piše o pozitivnim stvarima. 
„Nažalost, stanje u BiH dijagnosticiram kao naučenu bespomoćnost, koja je glavni uzrok depresije. Za takvu dijagnozu terapija je – početi govoriti o pozitivnim stvarima, kojih svakako ima u BiH, ali njima mediji ne posvećuju pažnju. Mi znamo put, a on vodi u BiH“, kazao je dr. Boškailo i dodao da BHAAAS ništa ne traži već samo daje, "daje iz duga prema ne samo zemlji nego društvu u cijelosti, a to je dug prema humanizmu". 
 Potpredsjednica BHAAAS dr. Pištoljević kazala je se manifestacija „Dani BHAAAS“ održava svake godine u BiH, i to svake godine u drugom gradu. 
„Ova manifestacija se širi i mimo BiH i SAD. I druge zemlje svijeta uključuju se u manifestaciju, poput Australije i Kine“, kazala je dr. Pištoljević  i dodala da će u okviru ovogodišnje manifestacije biti održano 13 simpozija iz medicinskih, tehničkih i društvenih nauka. 
Dekan Univerziteta Sjeverna Karolina prof. Reynolds istakao je značaj saradnje s bh. obrazovnim institucijama.  
Dani BHAAAS imaju i umjetnički dio. 
„BHAAAS ima saradnju i sa Sarajevskom filharmonijom koja će u četvrtak u Sarajevu i petak u Brčkom održati koncerte. Na koncertu će kao solisti nastupiti Daniel Paul Horn (SAD) klavir, Sanel Redžić (BiH) gitara, a dirigovat će Nyela Basney (SAD)“, kazao je dr. Karaiković.
Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i  umjetnosti (BHAAAS) je, prema članstvu i aktivnostima, najveća i najznačajnija organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine. Osnovana je 2007. godine u Sjevernoj Americi. Okuplja oko 250 istaknutih doktora nauka i istraživača, profesionalaca u različitim oblastima i umjetnika bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u Zapadnoj Evropi. Cilj Akademije je povezivanje bh. naučnika, umjetnika i profesionalaca u Sjevernoj Americi i drugim zemljama i gradnja mostova saradnje sa domovinom. 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore