Aktuelnosti

Bosana: Ljetni kamp na Vlašiću od 3. do 7. augusta 2015. godine

Fondacija Bosana od 3. do 7. augusta 2015. godine na Vlašiću organizira Ljetni kamp “Vratimo se prirodi 2015” namijenjen djeci i mladima u Bosni i Hercegovini s ciljem razvijanja različitih interesovanja, poticanja na bavljenje hobijima i razvijanja samopouzdanja.
























Kroz zabavne i interaktivne radionice (drama, umjetnost i ples) učesnici i učesnice kampa imat će priliku učiti kako se bolje nositi sa vršnjačkim pritiskom i izazivanjem, ali i kako da efektnije komuniciraju i formiraju bolje odnose sa svojim roditeljima, braćom, sestrama, vršnjacima i edukatorima. Ovo je sjajna prilika za djecu i mlade (uzrasta od 10 do 14 godina) da se "otkače" od tehnologije, druže se, budu fizički aktivni i ponovo se povežu sa prirodom.

Dugoročni cilj projekta je uključiti bh. dijasporu i od sljedeće godine (2016) početi razvijati mostove između djece i mladih koji žive u Bosni i Hercegovini i u dijaspori. Na ovaj način projekt može postati samoodrživ. Vjerujemo da bi uključivanje dijaspore u ovaj projekt moglo donijeti korist svim stranama. Naime, djeca i mladi koji žive u BiH imat će priliku da čuju i nauče o iskustvima njihovih vršnjaka koji žive diljem svijeta.

S druge strane, ovaj kamp će predstavljati dobru priliku za djecu i mlade koji žive van granica BiH da poboljšaju svoje jezičke sposobnosti i nauče nešto više o zemlji i kulturi svojih predaka. Također, od sljedeće godine cilj je u projekat uključiti i srednjoškolce i kreirati odgovarajući program za njih. U Fondaciji Bosana voljeli bi kada bi kamp svaki put bio održavan na nekom drugom mjestu u BiH, kako bi bila uključena djeca i mladi iz različitih krajeva BiH.

Fondacija Bosana, koja je osnovana u SAD, a potom registrirana i u BiH, pomaže mladim ljudima da naprave pozitivne izbore u životu koji će im kasnije omogućiti da povećaju osobne potencijale. Cilj je, dakle, da im se pomogne da izađu iz začaranog kruga siromaštva, te da se formiraju u stabilne osobe koje će moći jednog dana izdržavati sami sebe i biti korisni članovi/članice društva. Ciljevi se postižu na sljedeće načine: Pomoć djeci i mladima bez jednog ili oba roditelja da razvijaju hobije, interesovanja i samopouzdanje tako što im se omogućava pristup različitim treninzima, praksama, mentorstvu i pristup univerzitetskom obrazovanju, a sve radi smanjivanja maloljetničke delinkvencije i nezaposlenosti; Pokušavaju se umanjiti posljedice masovnog "odliva mozgova" u Bosni i Hercegovini koji se dogodio u toku rata i nakon rata, tako što se obrazuju mladi ljudi u tehničkom i praktičnom smislu i bivaju zapravo ohrabreni da uspiju.

Fondacija Bosana se, uglavnom, finansira dobrovoljnim prilozima bh. dijaspore u SAD, a finansijska podrška iz drugih izvora za aktivnosti Bosane i Ljetnog kampa, također, je dobrodošla.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru nadležnosti za iseljeništvo, podržava aktivnosti organizacija u dijaspori kao i aktivnosti drugih organizacija koje su usmjerene ka iseljeništvu.

Detaljnije informacije možete naći na web stranicama:
Fondacija Bosana: http://bosanafoundation.org/
Ljetni kamp: kompletan tekst možete pogledati ovdje.
 https://www.facebook.com/BosanaFoundation/posts/922190734512405




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore