Aktuelnosti

Održana četvrta radionica kontakt osoba/koordinatora za dijasporu iz partnerskih JLS

U Bihaću je 23. jula 2015. godine održana četvrta radionica kontakt osoba/koordinatora iz partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) o temi: Privatni sektor u funkciji migracija za razvoj – uloga i doprinos, a organizirana je u okviru zajedničkog projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ambasade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH „Migracije i razvoj: Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH“.

O značaju i ciljevima ove radionice u uvodnom dijelu govorila je šefica Sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP BiH Adela Pozder-Čengić, a moderatorica skupa bila je šefica Odsjeka za privrednu, obrazovnu, naučnu i kulturnu saradnju u Sektoru za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Isma Stanić.  Ovoj radionici prisustvovala je i predstavnica Švicarske ambasade u BiH Azra Šarenkapa.


O iskustvima i mogućnostima većeg ulaganja dijaspore i ulozi privatnog sektora govorili su koordinatori za iseljenike iz partnerskih JLS Velike Kladuše, Laktaša,  Posušja, Prijedora i Sanskog Mosta, te predstavnici preduzeća investitora iz dijaspore. Prezentirana su iskustva iz privatnog sektora u općinama Laktaši, Velika Kladuša i Sanski Most.

Tokom radionice dato je nekoliko prijedloga koji bi mogli doprinijeti većoj ulozi privatnog sektora u oblasti magracija i razvoja. To se, prije svega, odnosi na promoviranje pozitivnih primjera iz općina u dijaspori, otklanjanje administrativnih barijera za investiranje, bolje informiranje dijaspore o institucionalnom kapacitetu BiH, korišćenje uspješnih firmi za promociju u dijaspori, korišćenje kontakata u iseljeništvu za plasiranje bh. proizvoda, te  mogućnost promocije proizvoda iz dijaspore i proizvoda namijenjenih dijaspori na privrednim sajmovima u BiH.  


Učesnici radionice su narednog dana, 24. jula 2015. godine, posjetili  prvi Poslovni forum u Velikoj Kladuši na kojem su predstavljeni primjeri dobre prakse realiziranih investicija iz dijaspore.   



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore