Aktuelnosti

Završna konferencija “Migracije i razvoj: od potencijala do razvojnih rezultata – dobre prakse i naučene lekcije“

U Sarajevu je 2. decembra 2015. godine održana konferencija “Migracije i razvoj: od potencijala do razvojnih rezultata – dobre prakse i naučene lekcije“, koju su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarska ambasada u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a kojom je ozvaničen završetak projekta “Migracije i razvoj: Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini”. Ovim projektom predviđeno je vezivanje ogromnih resursa iseljeništva/dijaspore sa razvojem BiH kroz niz aktivnosti, poput uključivanja dijaspore u opštinske razvojne startegije, jačanja kapaciteta opština i drugih aktera za saradnju sa dijasporom, stvaranje zajedničkog strateškog okvira u BiH za dalje aktivnosti u oblasti vezivanja dijaspore sa razvojem BiH.

Na otvaranju konferencije predstavnicima općina, domaćih i međunarodnih organizacija, obratili su se zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, direktor za saradnju Ambasade Švicarske u BiH Joseph Guntern i zamjenica rezidentne predstavnice UNDP u BiH Zahira Virani.


"Poslije prirodnih potencijala koje BiH ima prepoznali smo da je dijaspora najveći potencijal za razvoj BiH. Shvatili smo da je rad sa lokalnim upravama najbolji način da privučemo dijasporu, jer svakog ko je otišao veže mjesto gdje je rođen", kazao je Jović i dodao da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ubuduće podržavati lokalne zajednice u izgradnji kapaciteta za pomoć dijaspori.

Prema Jovićevim riječima,  za dalje privlačenje dijaspore, koja je prošle godine putem računa ostavila 3,5 milijarde KM u BiH, neophodno je edukovanje svih koji budu radili u lokalnim upravama, ali i ostalih koji se bave ovim pitanjem.



Tokom cjelodnevne konferencije održana su tri panela: Migracije i razvoj: poticajan strateški okvir i politike; Od lokalnih strategija koje uvrštavaju koncept migracije i razvoja do razvojnih rezultata i panel Perspektiva i doprinos iseljeništva razvoju BiH.

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić je tokom prvog panela govorila o iseljeništvu kao potencijalu za razvoj BiH, te rezultatima i planovima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na polju promocije koncepta migracije i razvoja, dok je ekspert Vladimir Petronijević govorio iskustvima na regionalnom i globalnom nivou kad je riječ o strateškom i institucionalnom okviru za migracije i razvoj, a rezultate pilot projekta „Migracije i razvoj“ u BiH prezentirala je voditeljica Sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP  Adela Pozder-Čengić.


O iskustvima lokalnih vlasti u BiH na uvrštavanju migracija u lokalne razvojne strategije i saradnji sa iseljeništvom govorili su načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović i načеlnica Оdјеljеnjа zа privrеdu i pоljоprivrеdu Grada Prijedora Zinajda Hošić, dok je koordinator za dijasporu u Općini Velika Kladuša Senad Šehić prezentirao aktivnosti Ureda za dijasporu u ovoj općini, jedine organizacijske jedinice ove vrste u lokalnim zajednicama u BiH.  Pozitivna iskustva u komunikaciji  sa iseljeništvom prezentirala je koordinatorica za dijasporu u Općini Jajce Dijana Duzić. Posebno zanimljiva i ohrabrujuća iskustva u vezi sa ulaganjem  dijaspore u  razvoj BiH prenijeli su učesnicima konferencije Adnan Čekić, predstavnik preduzeća „Remus“  iz  Sanskog Mosta,  Martin Soldo iz zadruge „Eko Hercegovina“ Posušje, te  Nataša Čalić iz preduzeća „Net Press“, Nevesinje.


Tokom trećeg panela koordinator projekta Dino Elezović predstavio je Platformu bh. iseljenika u Švicarskoj, dok su o ulaganjima u razvoj privrede u BiH govorili Amina Karić iz preduzeća „Authority Partners“ Sarajevo, Radislav Đokić iz preduzeća „Metal Đokić“ Lopare  i Senajid Husić iz preduzeća „Bontex“ Maglaj.


Učesnicima konferencije prikazana je najava serije “Hoću kući”, koju je realizirao Refresh Production za Al Jazeera.

U okviru konferencije postavljena je izložba fotografija  nastalih tokom radionice koja je ortganizirana u  saradnji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i  Udruženja građana „Hercegovina Lodges“ iz Konjica, uz mentorsku podršku poznatog bh. fotografa Mladena Pikulića, sa trenutnom adresom u Holandiji.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore