Aktuelnosti

Osnovana još jedna akademska organizacija u iseljeništvu: Australsko-bosanski akademski forum

Nedavno je u Melbournu osnovan Australsko-bosanski akademski forum (ABAF), neprofitna organizacija čiji je cilj afirmacija bh. zajednice u australskom multikulturalnom društvu.

Forum je multietnička organizacija otvorena za pristup i učešće u radu svim prominentnim i uticajnim pojedincima iz australskog javnog života koji svojim radom i zalaganjem pomažu napredak bh. zajednice u Australiji, te podržavaju ideju Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, demokratske i slobodne države svih njenih građana i naroda.

Australsko-bosanski akademski forum će aktivno raditi u sljedećim oblastima:

1. Promoviranje pozitivnog imidža BiH i njenih građana u medijima i javnom životu Australije.

2. Lobiranje za jedinstvenu, demokratsku i slobodnu Bosnu i Hercegovinu po uzoru na australski sistem vrijednosti.

3. Saradnja sa australskim vlastima kako na lokalnom tako i na federalnom nivou u cilju unapređenja odnosa između BiH i Australije. Zajedno sa Ambasadom BiH i Australskom unijom bh. asocijacija, Forum će stvarati prostor za jačanje suradnje BiH i Australije.

4. Osnivanje i pomaganje javnih sredstava informiranja na nivou Viktorije i Australije s ciljem redovnog i kvalitentnijeg afirmiranja rada bosanskohercegovačke zajednice u Australiji.

5. Pružanje stručne pomoći za potrebe doseljenika iz BiH radi lakšeg i bržeg uključivanja u javni život, kao i briga o starim i nemoćnim bh. građanima.

6. Aktivnosti na povezivanju i angažiranju omladine i studenata, uključujući bh. intelektualce, biznismene, sportiste, umjetnike i sve druge progresivne pojedince. Rad na iznalaženju neophodnih prostorija za uspješno djelovanje ABAF i bh. udruženja.

7. Organizacija humanitarnih akcija u saradnji sa postojećim bh. udruženjima. Podsticanje humanitarne saradnje i pomoći Australije Bosni i Hercegovini.

8.  Biznis, investicije i promocija bh. turizma. Podsticanje ulaganja australskog kapitala u BiH u svim srodnim industrijama. Animiranje  bh. građana i pojedinaca za ulaganje u BiH u saradnji sa bh. institucijama i Ambasadom.

9. Kultura i obrazovanje, razmjena studenata između BiH i Australije, bh. filmovi na SBS, knjige na bosanskom jeziku i organiziranje tribina i predavanja za razne uzraste (omladinu i starije).

10. Saradnja sa svim bh. udruženjima i klubovima u Viktoriji i Australiji, kao i sa sličnim bh. organizacijama u svijetu.

Australsko-bosanski akademski forum je već realizirao jednu važnu aktivnost, a to je podrška međunarodnom simpoziju održanom na Univerzitetu RMIT u Melbourneu pod nazivom «Refug(e)s in the Cities: Post-conflict Trauma, Gendered Violence and Social Inclusion».

Predsjednica ABAF je dr. Iris Kučuk, podpredsjednik dr. Hariz Halilović, a sekretar Sead Omerović.  Više informacija o ABAF:  http://www.aubha.net .

Australsko-bosanski akademski forum pridružuje se postojećim akademskim organizacijama u bh. iseljeništvu:

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i  umjetnosti (BHAAAS) u SAD http://www.bhaaas.org/; APU mreža u Švedskoj http://apumreza.net/ , NAUK - Akademija nauke umjetnosti i kulture u Nizozemskoj http://nauk.nl/; Američko-bosanska fondacija (ABF) u SAD http://www.abf.ba/ .



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore