Aktuelnosti

Inicijative SSD za izmjenu Ustava i zakonskih propisa u BiH

U nastavku teksta prenosimo saopštenje za medije Svjetskog saveza dijaspore BiH u povodu njihovih inicijativa za izmjenu Ustava BiH i drugih zakonskh propisa u BiH
U nastavku teksta prenosimo saopštenje za medije Svjetskog saveza dijaspore BiH u povodu njihovih inicijativa za izmjenu Ustava BiH i drugih zakonskh propisa u BiH:



BOSNIA HOUSE : 36 Medley Road, Birmingham B11 2NE, England 
tel: 0044 121 772 3052 fax:0044 121 773 3861,
e-mail:uknetwork@btconnect.com ; www.bihdijaspora.com


Broj:01-5/2010
Datum,12.01.2010.

PREDMET: Informacija za medije

Dugogodišnji napori Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) da se u zakonsku proceduru uvedu inicijative o promjeni Ustava BiH, Izbornog zakona BiH,   Zakona o državljanstvu BiH i konačne implementacije člana 7. Daytonskog ugovora konačno su urodili plodom.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine obavijestilo je pismom Glavni odbor SSDBiH da je ove četiri inicijative proslijedilo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da ih uputi u daljnju zakonsku proceduru, kako je to uobičajeno u ovakvim slučajevima.

Naravno, u SSDBiH znaju da je proces promjena i uvođenja novih zakona itekako težak i dugotrajan. Međutim, Savez će i dalje istrajavati na svojim inicijativama i kao krovna organizacija Bosanaca i Hercegovaca štititi interese naših građana u dijaspori.

Radi podsjećanja, inicijativu za promjenu Ustava Bosne i Hercegovine bh. građani u dijaspori pokrenuli su kada su uvidjeli da postojeći ustav nije funkcionalan i da je najveća prepreka stvaranju jedne takve države i njenom bržem razvoju.

Nadalje, inicijativom za promjenu Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (dvojno državljanstvo) SSDBiH želi promijeniti birokratsko rješenje postojećeg zakona kojim se na jedan neprimjeren način oduzima pravo građanima BiH koji žive van njenih granica da pored državljanstva država u kojima sad borave, iz različitih razloga, zadrže i državljanstvo svoje matične države.

Inicijativa za konačnu implementaciju  tačke 7 Daytonskog ugovora i omogućavanje neometanog povratka u Bosnu i Hercegovinu proistekla je iz saznanja da taj ugovor nije do sada profunkcionirao, naročito u sferama manjinskog i održivog povratka. 

Na kraju, inicijativa za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine podrazumijeva zahtjev dijaspore BiH da ima svoju izbornu jedinicu i da se poboljšaju procesi pri registraciji i glasanju, a samo s jednim ciljem - da se poveća broj glasača. 

Pored navedenog, SSDBiH do sada je upućivao i sljedeće inicijative:

Inicijativu za priznavanje izgubljenih godina radnog staža u periodu 1992.-1995. godina, kojom traži da se građanima BiH priznaju te ratne izgubljene godine i iste uvedu u penzijski staž, jer na to imaju potpuno pravo. 

Inicijativu za donošenje jedinstvenog programa za bh. dopunske škole i za priznavanje svjedočanstava i diploma stečenih u tim školama

Ova inicijativa je urodila plodom, ali se mora stalno dograđivati, jer mnoga pitanja od zajedničkog interesa ostala su još otvorena. 

Inicijativu za povrat stanova i uvođenje zakona o restituciji

SSDBiH pokrenuo je ovu inicijativu kako bi se prolongirao rok za povrat stanova. Taj proces je nažalost zatvoren, iako je veliki broj tih slučajeva ostao neriješen, što iz subjektivnih a što iz objektivnih razloga.

Restituciji, kao jednom validnom problemu, nije se nikad do sada pristupilo s većom ozbiljnošću. 

Inicijativu za jednostrano priznavanje diploma i kvalifikacija koje su građani Bosne i Hercegovine stekli u inostranstvu

Ova inicijativa je djelomično usvojena, ali se mora još dorađivati. Priznavanje diploma je vrlo značajan proces, kako u procesu povratka tako i u procesu zapošljavanja. 

Inicijativu da se što prije pokrene satelitska televizija Bosne i Hercgovine i u sklopu toga da se organiziraju posebne emisije od obostranog interesa

Može se reći da je jedan od problema djelomično riješen, jer ipak ne postoji jedinstveni program za dijasporu. 

Inicijativu za pojeftinjenje cijene pasoša za bh. građane koji žive u dijaspori.

Ovom inicijativom SSDBiH želi reguliranje cijene pasoša prema uvjetima država u kojima bh. građani trenutno žive. Ovaj problem je djelomično reguliran i svim potražiteljima koji nisu zasnovali radni odnos cijena pasoša je umanjena. 

Inicijativu u vezi s ulaganjem – investiranjem u bh. privredu  

SSDBiH traži da se brže i što dosljednije sprovede akcija “Buldožer” koja je govorila o načinu  ulaganja u BiH.  

Inicijativu da se popisom predviđenim za 2011. godinu obuhvate i građani BiH koji žive u izbjeglištvu 

Inicijativu za formiranje ministarstva za dijasporu

Povod inicijativi je to što su mnoga pitanja od interesa za dijasporu, a vjerujemo i od interesa za državu BiH, ostala otvorena i neriješena.

Inicijativu za donošenje zakona o dijaspori

Odnos između države BiH i dijaspore trebalo bi da bude praćen i zvaničnim dokumentom te reguliran zakonom kako je to već predviđeno odredbama EU.

SSDBiH će i dalje zahtijevati da se donese zakon koji će regulirati tu važnu problematiku. 

Inicijativu za donošenje zakona o matici iseljenika

SSDBiH traži donošenje novog zakona koji bi regulirao odnose u matici, jer će se time još više ozvaničiti postojanje ove institucije.

Moramo istaći da je većina ovih inicijativa proistekla iz Deklaracije s 1. kongresa SSD BiH održanog 25.-26. maja 2002. godine u Sarajevu. Vremenom su se te inicijative dopunjavale prema novim zahtjevima s kongresa SSDBiH i prema novonastalim situacijama koje su se desile i dešavaju u matičnoj državi Bosni i Hercegovini i u dijaspori.

U svom radu SSDBiH sve ove inicijative za promjene iznosi u direktnim kontaktima s visokim predstavnicima OHR-a, političkim strukturama Bosne i Hercegovine, a isto tako podnošenjem pismenih zahtjeva na način koji se primjenuje u ovakvim slučajevima.

Moramo istaći da je jedan dio ovih zahtjeva i usvojen, kao što je uvođenje satelitske televizije. Riješena su mnoga pitanja u vezi s dopunskim školama i priznavanjem diploma, ali i u tim sferama su mnoga pitanja ostala otvorena.

U svim ovim procesima SSDBiH je želio uspostaviti suradnju s odgovarajućim ministarstvima koja su direktno vezana za rješavanje ovih problema, kako bi se sva ova pitanja pokrenula s početne pozicije, ali nažalost uvijek postoji  ono ALI.

Pri svemu tome nailazili smo na razumijevanje kod Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i nevladinih organizacija, na čemu im je SSDBiH zahvalan.

Pismo Ministarstva pravde BiH dalo nam još više podstreka da novi projekt SSDBiH, Nacrt prijedloga Ustava BiH, privedemo kraju i damo na uvid široj javnosti.

Pismo Ministarstva pravde BiH potvrđuje dugogodišnju istrajnost SSDBiH da sprovede odluke sa svojih kongresa, a sve kako bi Savez pomogao sebi i svojoj državi Bosni i Hercegovini.

Bilo kakav skepticizam u vezi s ovim pitanjima nema mjesta i mi u SSDBiH uvijek smo spremni na suradnju s bilo kim, uz međusobna uvažavanja i poštovanja različitosti.  

S poštovanjem

U ime SSDBIH

Nesib Karišik
Potpredsjednik



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore