Aktuelnosti

Održana promocija publikacije "Ko je ko u bh. dijaspori- Pisci"

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je u četvrtak 28.01.2010. godine u Zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu promoviralo publikaciju pod naslovom ‘Ko je ko u bh dijaspori –Pisci’
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je u četvrtak 28.01.2010. godine u Zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu promoviralo publikaciju pod naslovom ‘Ko je ko u bh dijaspori –Pisci’ koja je uslijedila kao nastavak aktivnosti u prikupljanju i objedinjavanju podataka o uspješnim bh. građanima širom svijeta, čiji je prvi korak bila promocija publikacije „Ko je ko u bh. dijaspori - Doktori nauka i naučno istraživački radnici'' održana prije par mjeseci.

Publikacija o bh. književnicima koji žive i stvaraju van granica Bosne i Hercegovine se sastoji od dva dijela – prvog dijela koji sadrži biografije 72 pisca bh. porijekla u iseljeništvu i drugog dijela koji se odnosi na kontinuirane aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u zadnjih pet godina na predstavljanju pisaca iz bh. dijaspore na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu.

Tokom promocije, skupu su se obratili dr Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice i bh. književnici iz dijaspore  Šimo Ešić,  Goran Simić i Bekim Sejranović.

Ministar Halilović je u svom obraćanju istakao da Bosna i Hercegovina u dijaspori ima izuzetna književna imena čija djela osvajaju prestižne nagrade širom svijeta, i da veliki broj pisaca bosanskohercegovačkog porijekla u inozemstvu piše dvojezično, na maternjem jeziku i na jeziku zemlje prijema, što olakšava pristup njihovom radu čitaocima širom svijeta i pruža im mogućnost da bliže upoznaju Bosnu i Hercegovinu kroz njihovo književno stvaralaštvo. Također, mnogi od njih prevode književna djela drugih bh. pisaca na jezike zemalja u kojima borave što je isto jedan od ljepših načina prezentiranja Bosne i Hercegovine i bh. kulture širom svijeta.

Cilj publikacije je da predstavi samo jedan dio ogromnih ljudskih resursa koje BiH ima u svojoj dijaspori i potakne interes institucija, organizacija i javnosti u BiH na vezivanje ovih resursa sa razvojem BiH.

Upravo ponukano ovom činjenicom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je razvilo jedan vrijedan oblik kulturne saradnje sa književnom dijasporom. U zadnjih pet godina organizovano je predstavljanje književnog stvaralaštva bh. dijaspore u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu o čemu se govori u drugom dijelu  publikacije.

Skupu su se obratili i književnici iz dijaspore, Šimo Ešić, dječji pjesnik i urednik izdavačke kuće "Bosanska riječ", Goran Simić, istaknuti pjesnik i pisac kratkih priča iz Kanade i Bekim Sejranović, mladi bh. književnik dobitnik nagrade „Meša Selimović“ za 2009. godinu koji su ukazali na značaj ove publikacije za povezivanje bosanskohercegovačkih književnika u svijetu i zahvalili se Ministarstvu što je prepoznalo važnost izdavanja ovakve publikacije izražavajući nadu da je to  jedan od prvih koraka ka još boljoj budućoj saradnji.

Promociji je prisustvovao veliki broj predstavnika medija, kao i predstavnici udruženja, institucija i međunarodnih organizacija.


Obraćanje ministra Halilovića




Obraćanje Šime Ešića




Obraćanje Bekima Sejranovića






Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore