Novosti

Dana 25.02.2014. godine Evropski sud za ljudska prava donio je presudu u predmetu Lončar protiv Bosne i Hercegovine, ap.br. 15835/08.

28.2.2014


Presuda Lončar protiv BiH odnosi se na žalbu aplikanta da je povrijeđen član 6. st. 1. Evropske konvencije iz razloga što je odbacivanje njegove tužbe iz radnog spora kao neblagovremene dovelo do povrede prava na pristup sudu.  

Sud je u ovoj presudi utvrdio da nema povrede člana 6. stav 1. Evropske konvencije. 

Aplikant je u postupku tvrdio da nije imao mogućnosti da podnese tužbu iz radnog spora sudu u BiH u zakonom predviđenom roku tokom rata od 1992-95. S tim u vezi, aplikant je tvrdio da su poštanske usluge bile van funkcije, kao i da je komunikacija sa Sarajevom, u to vrijeme, bila jedino moguća putem Crvenog križa. 

Sud je istakao da je tužena država dostavila dokaze da su sudovi u Sarajevu obavljali svoju funkciju tokom rata, kao i sudovi u drugim gradovima u BiH, iako neki sa dosta smanjenim kapacitetom. Također, tužena vlada je dostavila pismene obavijesti od 28 prvostepenih sudova iz više gradova u BiH, koji su istakli da su primali različite tužbe tokom rata, uključujući i tužbe iz radnog odnosa. 

Sud je utvrdio da je aplikant imao stvarnu i pravnu mogućnost da preda tužbu jednom od sudova u BiH za vrijeme rata. Također, Sud je utvrdio da odluke Vrhovnog suda Federacije BiH i Ustavnog suda BiH u slučaju aplikanta nisu bile ni arbitrarne ni nerazumne.

Nadalje, Sud je našao da je u okviru relevantnog zakonodavstva svaki sud bio dužan da primi bilo koju tužbu, bez obzira na svoju nadležnost, da je registrira i proslijedi nadležnom sudu ukoliko je isto bilo neophodno. Također, Sud je utvrdio da su, bez obzira na blokadu Sarajeva u to vrijeme, poštanske usluge bile u funkciji u nekim drugim dijelovima zemlje, te da aplikant nije iskoristio mogućnosti da podnese tužbu tokom rata sudu u BiH.    

Shodno utvrđenom, Sud je zaključio da u predmetnom slučaju nije došlo do povrede člana 6. stav 1. Konvencije. 

Prijevod presude Lončar protiv BiH je u toku i uskoro će biti objavljen na web-stranici Ureda zastupnika. Presudu na engleskom jeziku možete preuzeti na stranici Evropskog suda za ljudska prava:

http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/Pages/search.aspx#{%22fulltext%22:[%22loncar%22],%22languageisocode%22:[%22ENG%22],%22documentcollectionid2%22:[%22JUDGMENTS%22],%22itemid%22:[%22001-141175%22]}