Saopćenja

Svjetski dan Roma

8.4.2021

Ministar za  ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić svim Romima čestita Svjetski dan Roma koji se širom svijeta obilježava 8. aprila.

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Tada je usvojena odluka o romskoj zastavi,   službenoj himni, službenom romskom jeziku, a zvanično je prihvaćen  i naziv ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj,  odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma.

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojilo niz mjera u cilju rješavanja problema Roma. U periodu od 2009. – 2020. godine Bosna i Hercegovina je kroz budžet, sufinansiranje od strane lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija osigurala preko 50.000.000,00 KM za rješavanje problema Roma. Samo u protekloj godini Ministarstvo je obezbijedilo preko 2.500.000 KM za stambeno rješavanje Roma, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, humanitarne pakete, kao i grantove nevladinim organizacijama koji se bave ovom problematikom.

 Bosna i Hercegovina je nastavila svoje aktivnosti u okviru Savjeta za regionalnu saradnju za integraciju Roma do 2020. godine, koji uključuje sve zemlje Zapadnog Balkana.  05.jula 2019. godine Bosna i Hercegovine je prihvatila Deklaraciju partnera Zapadnog Balkana o intergraciji Roma/kinja te se tako obavezala da će i dalje raditi na integraciji Roma u BiH društvo.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić  zalaže  se za ravnopravanost Roma i njihovu inkluziju u BH društvo, a za to je neophodna veća uključenost  domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija,  romskog nevladinog sektora i Odbora za Rome BiH kao savjetodavnog organa.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine nastaviće implementaciju svih domaćih i međunarodnih inicijativa za unapređenje statusa Roma u sve sfere društva.